A szegedi bíróság visszautasítja Szabó Bálint állításait

Több pontból álló közleményben reagált a Szegedi Törvényszék a Szabó Bálint pénteki sajtótájékoztatóján elhangzottakra, illetve néhány Pesti Srácok-cikkre.

Mint a közleményben írják, a Pesti Srácokon csütörtökön megjelent Példátlan bírósági túlkapás: tizenhat órára börtönbe zárták a szegedi képviselőt! című cikket, illetve a másnap, pénteken tartott sajtótájékoztatót kifogásolják. Vagyis azokat, amiket Szabó állított a bíróság Széchenyi téri épülete előtt.

Emlékeztetnek rá, hogy a Hódmezővásárhelyi Járásbíróságon a vádlottal szemben két ügy is van folyamatban, melyek közül az egyik 2018. június 18. napján, míg a másik 2020. június 9. napján indult. A törvényszék állítása szerint az ügyekben kitűzött tárgyalásokon a vádlott több alkalommal, szabályszerű idézés ellenére nem jelent meg, és utólag sem igazolta távollétét. A bíróság ezért szeptember 28-án a két külön ügyben tartandó tárgyalásra a vádlottat rendőri elővezetéssel idézte. Ez volt az az eset, amit először a helyszínen jelen lévő Szeged.hu írt meg: Hódmezővásárhelyen, miután Szabó “végzett” egy tárgyalással (azaz kisétált onnan annak közepén, mert elfogultnak ítélte a bírát, aki Szabó szerint korábban saját magát is elfogultnak jelentette), őt egy civil rendőrségi furgonnal elszállították Békéscsabára, ahol a villamosos ügyét tárgyalták.

Szabó ezt követően a tárgyalásokon megjelent, azonban az érdemi tárgyalás megkezdése előtt az eljáró bíró engedélye nélkül, és figyelmeztetése ellenére a tárgyalásokról és egyúttal a bíróság épületéből is távozott, állítja a törvényszék. Szerintük valótlan állítás, hogy „Nóvé Ágnes korábban már saját magát is elfogultnak érezte Szabó-ügyben”, mert a Pesti Srácok-cikkhez csatolt dokumentumból is látszik, hogy az elfogultsági nyilatkozat megtételére egy évvel később (2020-ban) került sor. Itt arról lehet szó, hogy bár Szabóval kapcsolatban már tényleg mondta ki Nóvó, hogy elfogult, de az egy másik ügyben történt. „Visszautasítunk minden, a Szegedi Törvényszék bíráit bűncselekmény elkövetésével vádoló kijelentést” – zárul a közlemény.