A Szeged-Csanádi egyházmegyének adja a kormány a Szegedi Fonalfeldolgozó Zrt-t

A Magyar Közlönyben foglaltakat a hvg.hu szemlézte, miszerint a főleg megváltozott munkaképességűeket foglalkoztató Szegedi Fonalfeldolgozó Zrt-t az állam az egyházmegyének adja. Az egymilliárd forintos árbevételű vállalatot 15 éven át csak miniszteri engedéllyel adhatja el a Szeged-Csanádi egyházmegye.

Az állami vállalat közel ezer főt foglalkoztat, közülük hatszázan megváltozott munkaképességűek. A SZEFO Zrt 1993 óta működik Szeged központtal, de hét településen van telephelye a kötöttárut gyártó cégnek. A bevételük jelentős része az Olaszországba exportált termékekből folyik be, az adózott eredményük évek óta 10 és 20 millió forint között van.

A Magyar Közlöny arról rendelkezik, hogy „az államnak, a Szegedi SZEFO Fonalfeldolgozó „zártkörűen működő” Részvénytársaságban fennálló társasági részesedése ingyenesen a  Szeged-Csanádi Egyházmegye tulajdonába kerüljön, figyelemmel az Egyházmegye által végzett, a fogyatékos személyek jogairól és esélyegyenlőségük biztosításáról szóló 1998. évi XXVI. törvény 21. § c) pontjában meghatározott feladatok ellátására.”

Az Egyházmegyének vállalnia kell, hogy „a Társaság jogutód nélküli, illetve jogutódlással történő megszűnéséről, a társasági részesedés vonatkozásában harmadik személy részére bármilyen jog alapításáról, elidegenítéséről – a  szerződés hatálybalépését követő 15 éven belül – csak a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. előzetes, kifejezett jóváhagyását követően dönthet,” tehát 15 évig csak akkor adhatja el a gyárat, ha erre a a nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli minisztertől engedélyt kap.

A hvg.hu megjegyzi, hogy két évvel ezelőtt azzal került a hírekbe az állami fonalfeldolgozó, hogy nem hivatalos források szerint a gyár beszállhat a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó 2Rule sportmezek gyártásába, ahol nanoezüsttel kezelt alapanyagokat használnának fel a mezek varrásánál. (A cég már régóta alkalmazza az eljárást termékeinél.) Később elcsendesedtek az erről szóló hírek.