A Ságváriban is fel akarták nyitni az időkapszulát, de nem találták meg

szecesszió ságvári szte gyakorló rosta tibor mti

Mint írtuk, csütörtökön, március 21-én volt a Tanácsköztársaság 100. évfordulója, és ez alkalomból a Rókusi iskolában 1969-ben elhelyeztek egy időkapszulát, amit most fel is nyitottak. Azonban nem csak ott voltak időkapszulák, hanem a Ságváriban SZTE Gyakorló Gimnázium és Általános Iskolában is, ahol kevésbé ment zökkenőmentesen a nyitás, mert konkrétan nem találták meg. Nyomozás indult.

 

Az iskola ugyanis azokban az időkben még az Árpád téren volt, és amikor a felsőbb tagozatok 1976-ban átkölzötzek az Aradi vértanúk terére, akkor vitték magukkal a kapszulát is.

„Amikor az iskola felső tagozata hét évvel később a Ságváriba költözött át, az időkapszulát is átköltöztették. Sokáig azt feltételeztük, hogy a jelenlegi Kalmár-dombormű mögött van. Már az engedélyeket is megkaptuk, hogy falat bontsunk, amikor egy 80-as évekből származó almanachból kiderült: miután az iskola elköltözött, a kapszula átkerült a Ságvári-posztamensbe. A talapzatban – mely azóta nem a szobrot tartja, hanem a tanári szoba mellett egy virágot – azonban nincs semmi” – idézte fel egy korábbi diák, Kovács József a Délmagyarországnak. Kovács nyomozásba kezdett, hogy fellelje az üzenetet.

a932506e9b953bc84acc6cfb1baea7f0
A Rókusi Általános Iskolában elhelyezett üzenet. Fotó: Szeged.hu

A kapszulában ha mindnen igaz úttörőkönyvek, egy kotta, egy levél és az úttörőcsapat pecsétje található, csak azt nem tudni, hogy hol.

 

Továbbiak is vannak még, állítólag az egykori Hámán Katóban is tettek el időkapszulát, illetve Deszken is – mondta el Kovács József, aki nem adta fel a keresést annak ellenére sem, hogy ma már Budapesten él. A fővárosból koordinálja a nyomozást, és próbál olyan személyeket találni, akiknek információjuk van arról, hova tűnhetett az Árpád téri éves üzenet.

Rókuson, az Árpád téren, Alsóvároson és Deszken felül került még időkapszula a Gárdonyi Géza általánosba is Szentmihályon, de ott mára már a tanítás is megszűnt.

 

Nyitókép: a Ságvári épülete. Fotó: Rosta Tibor / MTI