A románok alkotmánysértőnek minősítették a kübekházi határátkelőről szóló törvényüket

Alaptörvénybe ütközőnek minősítette a román alkotmánybíróság szerdán a Kübekháza és Óbéb (Beba Veche) közötti magyar-román nemzetközi közúti határátkelő létesítéséről korábban elfogadott törvényt.

A bukaresti képviselőház által május végén megszavazott jogszabály-tervezet előírja, hogy a román kormány kezdjen diplomáciai tárgyalásokat Magyarországgal a magyar-román-szerb hármashatárnál lévő új nemzetközi határátkelőhely létrehozásáról (itt jelenleg is van átkelő, de csak Magyarország és Szerbia között). A tervezet kihirdetését Klaus Iohannis államfő elutasította, és alkotmányossági óvást emelt ellene.

Az államfő szerint azért sérti az alkotmányt a képviselőház által csaknem egyhangúlag megszavazott törvény, mert általa a parlament beavatkozna az államfő, illetve a kormány hatáskörébe. Az óvás szerint a nemzetközi kapcsolatok terén a parlamentnek az a szerepe, hogy a kormány által kidolgozott, az államfő által aláírt nemzetközi szerződéseket ratifikálja. „Románia nevében kizárólag a végrehajtó hatalom kezdeményezhet nemzetközi tárgyalásokat, ezt törvény nem írhatja elő a kormány számára” – érvelt az államfő. Az alkotmánybíróság helyt adva az óvásnak egyhangúlag alkotmánysértőnek minősítette a törvény egészét.

Hirdetés

A normakontrollon elbukott törvényt a Szociáldemokrata Párt három Temes megyei, valamint a szerb kisebbség parlamenti képviselője kezdeményezte. Indoklásuk szerint a határátkelő a Románia, Magyarország és Szerbia közötti gazdasági, kulturális, oktatási együttműködést segítené, megkönnyítené a határok által mesterségesen elválasztott családok tagjai közötti kapcsolattartást. A kezdeményezők szerint egy állandó határátkelő működtetése visszaszoríthatja az illegális migrációt is, és a jelenlegi 85-ről 22 kilométerre csökkentené az utat Óbéb és a térség legfontosabb városa, Szeged között. A magyar-román-szerb hármas határnál a magyarországi Kübekháza és a szerbiai Rábé között már tavaly októberben megnyílt az állandó határátkelőhely.

 

Nyitókép: a 2019-ben nyílt szerb-magyar átkelő átadása. Frank Yvette / Délmagyar