A rendőrség szerint háromszáznál több határsértő ellen intézkedtek a hétvégén

328 határsértő ellen intézkedtek a rendőrök és a katonák péntektől vasárnapig – tájékoztatta az Országos Rendőr-főkapitányság hétfőn az MTI-t.

A rendőrség honlapján olvasható statisztika szerint pénteken 89, szombaton 104, vasárnap 119 jogellenesen az ország területén tartózkodó külföldit tartóztattak fel és kísértek át az ideiglenes biztonsági határzáron. A román és horvát határszakaszon 16 embert fogtak el. Azt írják, az elmúlt héten az ország területén 721 határsértőt tartóztattak fel és kísértek vissza. A megelőző héten – szeptember 21-étől 27-éig – ez a szám 580 volt, a román és horvát határszakaszon pedig 28 embert fogtak el. Embercsempészés miatt 14 gyanúsított ellen indult eljárás – derül ki a rendőrségi összesítésből.

Hétfőre virradóra elfogtak Ruzsa külterületén egy embercsempészt, aki 17 határsértőt szállított a személygépkocsijában. A Csongrád-Csanád Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóreferense, Várkonyi Gergely közölte, hogy a járőrök fél egykor egy földes úton figyeltek fel a szlovák rendszámú gépjárműre, amelybe érkezésükkor többen beugrottak és megpróbáltak elhajtani. A rendőrök feltartóztatták az autót, és a sofőrön kívül 17 magát afgán, jemeni, szír, iráni, indiai és iraki állampolgárnak valló határsértőt találtak benne. A jármű vezetője ellen embercsempészés bűntette miatt indul eljárás.

Negyed négykor szintén Ruzsa határában tartóztattak fel a rendőrök 21 határsértőt, ők szíriai, jemeni, indiai és afgán állampolgárnak vallották magukat. Néhány perccel később pedig Röszkénél találtak 14 afgán férfit, aki szintén illegálisan érkezett magyar területre. A rendőrök a határsértőket visszakísérik az ideiglenes biztonsági határzárhoz. (via MTI)