A Rádió 88 melletti közös összefogásra szólít fel Szabó Bálint

A Rádió 88 melletti közös, pártoktól független összefogásra szólít fel Szabó Bálint, a Mindenki Szegedért Mozgalom polgármesterjelöltje. A jogász ma a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság szegedi irodája előtt tartott rendkívüli sajtótájékoztatót, ahol egy három követelésből álló dokumentumot is megkísérelt eljuttatni Karas Mónika, a Médiatanács elnökének részére.

Pénteken rendkívüli stábértekezleten jelentették be, hogy a Rádió 88 augusztus végén befejezi működését. A döntés oka az volt, hogy a rádió médiaszolgáltatási jogosultsága augusztus 31-én lejár, a Médiatanács viszont a nyári szünet előtti utolsó alkalommal sem döntött a jogosultság meghosszabbításáról. A rádió időben juttatta el pályázatát a tanács részére, akik kétszer napirendre is tűzték az ügy megvitatását, ám Karas Mónika, a tanács elnöke mindkét alkalommal lesöpörte azt az asztalról, ezzel jogsértést követve el.

Ezzel kapcsolatban tartott ma rendkívüli sajtótájékoztatót Szabó Bálint, a Mindenki Szegedért Mozgalom alapítója és polgármesterjelöltje. Szabó elmondta, egy pártoktól független, polgári-népi kezdeményezést kívánnak most elindítani a Rádió 88 megmentése érdekében. Szabó szerint elfogadhatatlan az, hogy bár az NMHH feladata a jogszabályok betartásának felügyelete, a tanács mégis mulasztásos jogsértést követett el a rádió ügyében, s ezzel harminc család megélhetését tette bizonytalanná. Véleménye szerint még egy negatív döntés is elfogadható lenne, felvállalva ezzel a kötelező konnotációkat, de az, hogy jogsértő módon még ezt sem lépik meg, teljesen elfogadhatatlan.

Fotó: Szűcs Dániel / Szegeder

Ezért Szabó a mai napon a szegedi NMHH irodájában egy három kérésből álló levelet is átnyújtott a szervezet helyi vezetőjének, arra kérve, hogy azt soron kívül juttassák el Karas Mónikának, a Médiatanács elnökének. A levél tartalma a következő:

  • Azonnal szüntesse meg a jog- és törvénysértő állapotot. 
  • Tájékozódjon, hogy mi a helyzet a Rádió 88 ügyében. Itt egy meghívással is élt az elnökasszony felé, hogy egy tetszőleges időpontban jöjjön le Szegedre, és általa kiválasztott helyszíneken nézze meg, mennyire része a szegediek életének a rádió.
  • Harmadrészt a Szegeden közélettel foglalkozó szervezetekhez fordul a jogász, arra kéri őket, hogy a lehetséges módokon tiltakozzanak a törvénysértő állapotok ellen, akár úgy, hogy a szegedi NMHH irodába petíciót visznek. Ehhez mintának a saját petíciójuk tartalmát szánják, melyet hamarosan közzé is tesznek.

Szabó elmondta, amennyiben augusztus 20-ig nem születik döntés az ügyben, akkor a 20-ai hosszú hétvégét követően pártoktól semleges független demonstrációt szerveznek az iroda elé, még a 31-ei megszűnés előtt. Hozzátette, hogy az, hogy sunyi módon, adminisztratív eszközökkel próbálnak elhallgattatni egy független médiumot, teljesen elfogadhatatlan, és a törvénysértő állapotot meg kell szüntetni. Kiemelte, hogy nem kívánnak ebből politikai tőkét kovácsolni, hiszen ez egy olyan kérdés, melyben mind Botka Lászlóval, mind a volt polgármester Bartha Lászlóval egyetértenek. Szabó azt szorgalmazza, hogy a többi közszereplő is szólaljon fel az ügyben, fejezzék ki tiltakozásukat, és csatlakozzanak a tüntetéshez. 

A Rádió 88 nem vett részt a sajtótájékoztatón. Szabó szerint ez jól tükrözi a mai magyar közállapotokat, és a közállapotokban uralkodó félelmet. Szabó utalt azokra a városi pletykákra, melyek szerint a Rádió 88 tulajdonosait az elmúlt időkben különböző, pártokoz tartozó emberek is keresték, hogy a médium üzemeltetést méltánytalan összegért cserébe adják át.

Fotó: Szűcs Dániel / Szegeder

A kormányközeli médiumok is figyelmen kívül hagyták a sajtótájékoztató felhívását, a polgármesterjelölt szerint ez inkább a személyét és az indulását érintő bojkott miatt van. Ebből kifolyólag elmondta, ők inkább a közösségi médiában, illetve a független hírportálok felületein keresztül, vagy személyesen veszik fel a kapcsolatot a lakossággal. Hozzátette, hogy ma kezdték meg Felsővároson door-to-door kampányukat, melynek keretében szórólapokat osztanak, felhívják a figyelmet az augusztus 25-ei kampánynyitó rendezvényükre, illetve aláírásokat gyűjtenek a Rádió 88 megmentésének érdekében.

 

Nyitókép: Szűcs Dániel / Szegeder