A Párbeszéd és a Momentum feljelenti a Mi Hazánkat, a Mi Hazánk pedig a roma-LMBTQ filmvetítés szervezőit

Büntető és szabálysértési feljelentést tesz a Párbeszéd, mert a Mi Hazánk Mozgalom ifjúsági szervezetének aktivistái megzavartak egy szegedi LMBTQ-eseményt szombaton – közölte Kovács Tamás, a párt helyi elnöke hétfőn a csongrádi megyeszékhelyen.

Hirdetés

 

Az ellenzéki politikus sajtótájékoztatóján elmondta, a Zöld Terasz elnevezésű rendezvényhelyszínen a szegedi LMBTQ-csoport a roma nők társadalmi helyzetéről szervezett filmvetítéssel egybekötött érzékenyítő programot, a Mi Hazánk, “a Fidesz kedvenc ellenzéki csoportosulásának” ifjúsági szervezete azonban megzavarta az eseményt, és a program félbeszakításra szólította föl a szervezőket. Emlékeztetett: az eset nem egyedi, mivel az LMBTQ-csoportot korábban kitiltották az uniós támogatással fenntartott szegedi Új Nemzedék Központból.

Kovács Tamás felkérte a Fidesz helyi vezetőit, hogy ítéljék el a történteket, szerinte ebből lehetne csak látni, hogy a kormánypárt az ilyen szélsőséges nézetek mellett áll vagy elhatárolódik tőlük.

A szombati garázda cselekmény miatt büntető és szabálysértési feljelentést tesznek – mondta, hozzátéve: a rendőrségnek vizsgálnia kell azt is, hogy a résztvevők között helyet foglaló aktivisták “antiszemita felhangú” karlendítésre hivatkozva álltak föl a nyilvános rendezvényen.

 

Momentum: a Mi Hazánk csak figyelmet akar magának

 

Mihálik Edvin, a Momentum szegedi elnöke időközben arról beszélt, hogy a Mi Hazánk azért lép fel erőszakosan, mert figyelmet szeretne magának.

Elfogadhatatlannak nevezte, hogy bármilyen magyar embert azért fenyegetnek meg, mert felvállalja, hogyan éli meg mindennapjait. A félelem- és gyűlöletkeltés politikája áll szemben a fejlődés, szabadság és szolidaritás politikájával – hangsúlyozta az elnök, aki szintén a Fidesz reagálását sürgette.

A Momentum szegedi szervezete a reggeli sajtótájékoztatójukról egy videót is közzétettek.

Mi is megkerestük az elnököt, Mihálik Edvin lapunknak elmondta, Felháborító, hogy ez a Fidesszel nyilvánvalóan politikai szövetségben működő szervezet eljutott arra a szintre, hogy magyar embereket fenyegetnek meg azért, mert 2019 Magyarországán fel merik vállalni önmagukat. Ezt a politikát egyszer és mindenkorra a történelem szemétdombjára kell helyezni.

 

A Mi Hazánk is feljelent

 

Toroczkai László pártelnök, a hétfői sajtótájékoztatóján elmondta, a párt ifjúsági szervezetének tagjai szólás- és véleménynyilvánítási szabadságukkal akartak élni, amikor „az egyesült balliberális oldal pártrendezvényén” fel kívántak szólalni a „homoszexuális propaganda” ellen. A politikus szerint a szervezők agresszívan léptek föl, lökdösni kezdték az aktivistákat, összetépték a Stop homoszexuális propaganda feliratú molinójukat, majd öt percre rájuk zárták az ajtót. Hozzátette: a szervezők ezzel megsértették az aktivisták személyi szabadságát.

A párt sajtó-helyreigazítást kezdeményez azokkal a „nácikat vizionáló” médiumokkal szemben, melyek az eseményről készült videón is hallható “normalitás jegyében” kifejezést félremagyarázzák – tudatta Toroczkai László. A szombati rendezvényt álcivil” eseménynek nevezte, mivel azon a Párbeszéd jelképei voltak láthatók.

Kérdésre válaszolva Toroczkai László úgy fogalmazott, az egyesült balliberális tömb propagandája igyekszik a Mi Hazánk Mozgalmat a Fideszhez kötni, hiszen ők abban érdekeltek, hogy fennmaradjon az a kétpólusú politikai rendszer, amely az elsikkasztott rendszerváltozás óta sakkban tartja Magyarországot. A Mi Hazánk szeretne kormányt és ellenzéket is váltani, és semmi köze a Fideszhez – szögezte le és hozzátette, a Mi Hazánk is feljelentést tesz. (via MTI)

 

Nyitókép: Mihálik Edvin, a Momentum szegedi elnöke. Fotó: Szabó Luca / Szeged.hu