A nyár utolsó napjára szerveznek tiltakozást a köznevelési törvény ellen

Mint ahogy azt mi is megírtuk, pénteken 127 igen, 57 nem és 1 tartózkodás mellett a parlament elfogadta a köznevelési törvény módosítását. A döntést több szervezet is ellenezte, augusztus 31-ére tiltakozást is szerveztek.

A hatályba lépő módosítás amellett, hogy súlyosan korlátozza az alternatív iskolák működését – ezentúl például az alternatív kerettantervek tantárgyi struktúrájának hetven százalékban fednie kell az oktatásért felelős miniszter által kiadott kerettantervben foglalt tantárgyi struktúrát -, a következőkben érinti a tanulók és családjaik életét:

  • Négy éves kortól kötelező lesz óvodába járni.
  • Az óvoda utolsó éve iskola-előkészítő lesz.
  • Hat évesen kötelező lesz elkezdeni az iskolát, halasztásra csak szakember javaslatára lesz mód, amiben a végső döntést az Oktatási Hivatal hozza meg.
  • Megszűnik a magántanulói státusz, “egyéni munkarendben tanuló” státusz lesz helyette, s hogy kik kaphatnak ilyen besorolást, azt az állam dönti el.
  • Az intézményvezetők kinevezését nem véleményezhetik a pedagógusok, a szülők és a diákönkormányzatok, az igazgatóválasztás állami monopólium lesz.

A törvény módosítása ellen több szakmai és civil szervezet is tiltakozott, pénteken csendes demonstrációt is tartottak a Kossuth téren. A Szülői Hang összefogásában 40 civil szervezet és az ellenzék is beállt a tiltakozás mögé, a TASZ pedig azt is jelezte, hogy Alkotmánybíróság elé vinné az ügyet.

Most a Facebook-on hirdettek meg tiltakozást augusztus 31-ére. A civil szervezők a Kossuth téren délután négy órai kezdettel váják a csatlakozni vágyókat, akiknek a száma az eddigi visszajelzések alapján több ezres nagyságrenddel is bírhat. A szervezők szerint

“a törvénymódosítás ellehetetleníti az alternatív iskolák működését.”

A köznevelési törvény módosítása ellen a Pedagógusok Szakszervezete is tiltakozik. A szakszervezet még pénteken közölte az MTI-vel, hogy mivel a béremeléssel és az óraszámcsökkentéssel kapcsolatos egy évig tartó tárgyalások sem vezettek eredményre, a szakszervezet megkezdte a felkészülést az őszi tiltakozó akciókra.

Nyitókép: Illusztráció, Kovács Tamás / MTI