A MOL megint felépített egy olajfúró tornyot Móravárosban

mol olaj kút móraváros f szegedhu

 

  • Az olajtársaság évtizedek óta termel olajat és gázt Szeged alól.
  • Az elmúlt években bár csend volt e téren, a termelés folyamatosan zajlott.
  • Móravárosban azonban tavaly feltűnt egy hatalmas, 50 méter magas olajfúró torony.
  • Ezt lebontották ősszel, a napokban azonban ugyanott épült egy hasonló, a tervek szerint azonban most mindössze vizsgálatokat végeznek, fúrni nem fognak.

Már több alkalommal épített fel a Magyar Olaj- és Gázipari Nyrt. fúrótornyot a Móravárosi körút, Szabadkai út és a Katona József utca között területen. Az utolsó, közel 50 méter magas darut tavaly ősszel a lakók nagy örömére lebontották, most azonban újból üzemel egy hasonló óriás. A helyiek többször panaszkodtak a nagy zajra és arra, hogy a nagy teljesítményen üzemelő berendezés miatt rezonál a környék.

„A múlt évben hónapokig tartó éjjel-nappali fúrás volt, két dübörgő generátorral, 24 órákon keresztül, nem akarjuk, hogy ez megismétlődjön” – nyilatkozta egy Vasgyár utcai lakó a Délmagyarországnak.

mol olaj kút móraváros f szegedhu2
A 2018-ban felállított torony. Fotó: Szeged.hu
2312ae04cf99ba865d341c91b4206ea9
Középen a MOL által használt terület egy korábbi műholdképen. A jobboldali cseréptetős épület a Szabadkai úti LIDL. Fotó: Google Maps

A lakók most azt sérelmezik, hogy semmiféle előzetes tájékoztatást nem kaptak arról, hogy az olajtársaság újra munkába kezd a területen.

A területen több évtizede folyik kitermelés, a MOL Szeged-13-as jelű kútja tavalyig megközelítőleg 550 ezer köbméter kőolajat és 150 millió köbméter olajkísérő gázt termelt.

A Délmagyarország megkereste a társaságot, hogy mire lehet ezúttal számítani, válaszukban azt írja a MOL, hogy most kisebb teljesítményű berendezésekkel dolgoznak majd, és ez kisebb hanghatással is jár, mint tavaly. A munkavégzés várhatóan három hétig tart.

 

Nyitókép: a 2018-ban felállított torony. Fotó: Szeged.hu