A minisztériumba nem érkezett panasz a hírhedt szenátusi ülés kapcsán

A Szeged Televízió Téma című műsorában február 23-án jelentette be Mihálik Edvin, hogy közérdekű adatigényléssel fordul az Innovációs és Technológiai Minisztériumhoz azzal kapcsolatban, hogy küldjék meg a választ, amit Szajbély Mihály panaszára továbbítottak a Szegedi Tudományegyetem rektorának. Szajbély azért élt panasszal, mert szerinte nem volt átláhtató és tiszta a szenátusi ülés vége; a minisztérium szerint azonban hozzájuk nem érkezett panasz.

A január 29-i szenátusi ülése után Szajbély Mihály, az egyetem szenátora panaszt nyújtott be Rovó László rektorhoz, a szenátusi ülésen általa vélt szabálytalanságok miatt. A rektor – állítása szerint – ezt a panaszt továbbította az Innovációs és Technológiai Minisztériumhoz.

Február 22-én, egy újabb ülésen Szajbély ismételten felszólalt, és tájékoztatta a szenátust és a közvéleményt arról, hogy az ITM elutasította a panaszát, de annak tartalmát nem ismeri, mivel azt részére Rovó László rektor nem küldte meg. A professzor felszólalásának szövege:

„Nem nagy örömmel szólalok meg ismét a modellválltás ügyében, de azt az elutasító választ, amelyet az ITM adott a 2021. január 29-én lefolyt szenátusi ülésen tapasztalt szabálytalanságokat szóvá tevő panaszomra, nem hagyhatom szó nélkül. A válasz szövegét nem ismerem, annak tartalmáról rektor úr informált 2021. február 18-án kelt levelében. Nem kétlem, hogy az összefoglalás pontos, mégis kérem rektor urat, a minisztérium átiratát egészében is juttassa el nekem.”

Mihálik ezt követően adott be közérdekű adatigénylést, a következő szöveggel: „Kérem, szíveskedjen elektronikus másolatban megküldeni részemre az Innovációs és Technológiai Minisztérium válaszát és állásfoglalását a Szegedi Tudományegyetem modellváltásáról szóló 2020. január 29-i szenátusi döntéssel szemben Szajbély Mihály által megfogalmazott és Rovó László rektor által a minisztériumhoz továbbított panaszra vonatkozóan.”

A válasz röviden összefoglalva: a megjelölt szenátusi döntéssel szemben nem érkezett panasz. Mihálik ezért az alábbi kérdéseket intézte ma a rektor felé:

  1. Valóban továbbította Szajbély Mihály panaszait a minisztériumhoz?
  2. Ha nem, akkor miért állította ezt korábban? És akkor mire válaszolt neki az ITM?
  3. Ha igen, akkor miért tagadja ezt le a minisztérium?
  4. Miért nem hozza nyilvánosságra az egyetem a választ, legalább a hozzájuk eljuttatott közérdekű adatigénylésemre válaszolva?

Log into Facebook

Log into Facebook to start sharing and connecting with your friends, family, and people you know.

 

Frissítés: Mihálik Edvin törötlte a posztját és jelezte, hogy levelében véletlenül nem 2021-et, hanem 2020-at írt, így a minisztérium teljesen érthetően adta azt válaszként, hogy nem érkezett panasz – hiszen akkor nem is volt szenátusi ülés, pláne nem a modellváltásról.