A Mi Hazánk mozgalom rárontott egy romákról és melegekről szóló filmvetítésre Szegeden

A szegedi Zöld Terasz nevű helyre szervezett szombatra „Ne a bőrszínt nézd, hanem az embert” címmel filmvetítést a helyi LMBTQ-szervezet. A program egészen addig ment zavartalanul, amíg a Mi Hazánk mozgalom tagjai félbe nem szakították őket azzal, hogy hagyjanak fel a melegség reklámozásával.

Az incidensről maga a mozgalom számolt be Facebook-oldalán, ahol azt írták, hogy A Mi Hazánk Ifjai egy nyilvánosan meghirdetett LMBTQ eseményen szólították fel a homoszexualitást népszerűsítőket, hogy ne reklámozzák a másságot. Ezt követően a szervezők foglyul ejtették tagjainkat, amikor az egyik el akarta venni a felvételt készítőtől a telefonját.

55462939_405385363584631_3136216146382946304_o
A Mi Hazánk Ifjai egy csoportképen. Fotó: Mi Hazánk Ifjai

A vetítésen egy roma LMBTQ (leszbikus, meleg, biszexuális, transznemű, queer szavakra utaló mozaikszó) által megélt valóságot bemutató 50 perces dokumentumfilmet terveztek vetíteni, majd ez utánra kerekasztalbeszélgetést és nyílt párbeszédet jelentettek be. A 444.hu becslései szerint az eseményen 15-20 ember vehetett részt.

A film vetítése már zajlott, amikor megjelent 4-5 ember, akik kihúzták a kábeleket és egy molinót akartak kiteríteni, de az egyik civil aktivista azt fogta és széttépte.

Ezután az egyik Mi Hazánkos fiatal felszólította a rendezvény szervezőit, hogy fejezzék be a homoszexualitás propagandálását, mert az a normális, ha egy nő és egy férfi létezik, akinek gyereke van. Azt is hozzátette, hogy a filmvetítés és beszélgetés pártrendezvénynek számít. A vetítővászon mellett egyébként egy Párbeszédes molinó is állt.

 

A szervező Tóth Sándor a Szeged.hu-nak azt nyilatkozta, hogy ahogyan azt hirdették is, roma- és melegjogokról szerettek volna beszélgetni a vetítést követően. Emlékei szerint a Mi Hazánk tagjai „Karhajlítással előre!” felkiáltással álltak neki a vetítés megakadályozásába.

A Mi Hazánk azzal kommentálta az eseményről készített videót, hogy „A szervezők foglyul ejtették tagjainkat, amikor az egyik el akarta venni a felvételt készítőtől a telefonját”. (via 444)