A mesterséges intelligenciától a tatárlaki korongig – Indul az AudMax Esték 4. évada

A kreol nyelvektől az emlékezeten és mesterséges intelligencián át a tatárlaki korongig. Indul az AudMax Esték negyedik évada, a mottó továbbra is: Mindennapi bölcsészet – nem csak bölcsészeknek!

Mindennapi bölcsészet – avagy: hogyan alkalmazhatók a humán tudományok a hétköznapokban? Erre mutat példákat az AudMax Esték következő szemesztere, az SZTE Bölcsészet- és Társadalomtudományi Karának immár negyedik szemeszterébe lépő előadássorozata.

A Bölcsészkar idén ősszel ismét olyan témákat kínál a szegedieknek és Szeged környékieknek, amelyek várhatóan sok embert érdekelnek: szó lesz arról, vajon jó-e, ha könnyen tanulunk, kell-e félnünk a mesterséges intelligencia fejlődésétől, hogyan keletkezett egy német nyelv Pápua Új-Guineában, s vajon fenn lehet-e tartani, hogyan küzd a magyar és román emlékezetpolitika az egyik legősibb írást tartalmazó tárgy, a tatárlaki korong örökségi jogáért.

A program:

  • November 13. : Racsmány Mihály – Jó-e, ha könnyen tanulunk?
  • November 18. : Kampis György – A mesterséges intelligencia és mi magunk
  • November 27. : Maitz Péter – Német nyelvű őslakosok Pápua-Új-Guineában – avagy hogyan születik a nyelv
  • December 4. : Hubbes László Attila – Harc a múltért: magyar vagy román a tatárlaki korong?

Az előadók olyan neves szakemberek, akik sok szállal kötődnek a szegedi egyetemhez: tanítottak itt, vagy szoros kutatási együttműködésük van a BTK oktatóival, kutatócsoportjaival. Racsmány Mihály a BME emlékezetkutató professzora, Kampis György az ELTE professzora és a német Mesterséges Intelligencia Kutató Központ vezető munkatársa, Maitz Péter a Berni Egyetem professzora, Hubbes Attila László a csíkszeredai Sapientia Egyetem oktatója, a Kortárs Mitológiakutató Műhely vezetője.

Az egy kivétellel szerda esténként 18:00 órakor a BTK épületének II. emeleti Auditórium Maximum termében rendezett előadásokra szeretettel várjuk mindazokat az egyetemi és nem egyetemi polgárokat, szegedieket és Szeged környékén élőket, akik úgy gondolják, hogy tanulni, művelődni, olvasni, a világ minél több részletét megismerni jó – írja a Bölcsészkar honlapja. A jegyár 400 forint, SZTE BTK-s oktatóknak és hallgatóknak a belépés ingyenes.

, ENT_QUOTES)?>" title_text="" order_type="social" title_text_color="#000000" title_text_font_size="22" title_text_font_famely="monospace" title_text_position="left" width="100%" bg_color="#d4d4d4" animation_effect="random" count_of_comments="2" ]