A MÁV szerint egy csomót késnek a vonatok a maszkot nem viselő utasok miatt

A maszkviselés szabályainak megsértése az elmúlt héten tíz esetben, összesen 172 perces vonatkésést okozott – közölte a MÁV-Start Zrt. kedden.

Mint írták, hiába kötelező maszkot viselni a vonatokon, az elmúlt héten országosan összesen tíz esetben kellett intézkednie jegyvizsgálónak azért, mert néhány utas nem viselte a védőeszközt, így többek között négy elővárosi vonalon – a pusztaszabolcsi, a szolnoki, az esztergomi és a váci vonalon is – félórás késést okozott „néhány utas figyelmetlensége vagy nemtörődömsége”. Egy balatoni vonaton pedig az utast figyelmeztette a vezető jegyvizsgáló a maszkhasználatra, mire az utas megütötte a vezető jegyvizsgálót, ezért rendőri intézkedés történt és a vasúttársaság feljelentést is tett. A jegyvizsgálónak orvosi segítségre volt szüksége, a vonat emiatt nem közlekedett tovább.

A MÁV szerint ezekből az esetekből jól látható, hogy aki a felszólítás ellenére sem tartja be az előírásokat, nemcsak a maga és utastársai egészségét veszélyezteti, hanem felesleges, elkerülhető bosszúságot is okoz a vonaton közlekedőknek. A szeptember 18-án megjelent kormányrendelet értelmében szeptember 21-től a maszk használata már nemcsak a vonatokon, hanem azon állomási és megállóhelyi helyiségekben is kötelező, ahol az utas a felszállás előtt vagy után tartózkodik. Ezek alapján kötelező a maszk használata

Hirdetés

  • a váróteremben,
  • az aluljáróban,
  • a zárt felüljáróban,
  • a pénztárcsarnokban, valamint
  • a budapesti fejpályaudvarok esetén a vágánycsarnokban.

Utóbbi magával hozza, hogy Szegeden például egyetlen vasútállomás peronjain sem kell (csak ajánlott) maszkot viselnünk, hiszen azok nyílt téren helyezkednek el. Bent az állomásépületekben ugyanakkor kötelező a maszk. A vasúttársaság a nyitott peronokon, továbbá a nyitott felüljárókon is javasolja mind saját, mind utastársaik egészségének védelmében a maszkhordást.

A rendelet a hatodik életévét be nem töltött kiskorú kivételével mindenkire vonatkozik, és a vasúttársaság minden olyan utasát kizárja az utazásból, aki nem a rendeletben előírt módon viseli az orrot és a szájat eltakaró maszkot.