A MÁV bejelentette: jövő héttől visszavágják az újszegedi vasútvonal forgalmát

Hivatalosan ideiglenes jelleggel ugyan, de a jelenlegi napi kettő vagy három vonatpár helyett ezentúl csak egy indul Újszegedről Makó felé.

Az indoklás szerint a közösségi közlekedési hálózaton a járványhelyzet jelentősen visszavetette az utasforgalmat, ezért vezetik be az új menetrendet 2020. június 6-tól. Több vasútvonalon ideiglenes járványügyi menetrend lép életbe, a járatok egy része helyett pótlóbuszok szállítják az utasokat, a MÁV szerint a változások a vonaton utazók nagyjából 4 százalékát érintik.

A 34 érintett vonalból néhányon mindössze átmenő forgalom marad, a helyi érdekeltségeket szolgáló mellékvonali szerelvényeket teljes egészében pótlóbuszokkal váltják. A teljes lista megtalálható a vasúttársaság honlapján, mi a Csongrád megyét érintőeket soroljuk most fel:

  • Mezőhegyes–Újszeged: 1 vonatpár marad, a többi vonatpótló
  • Szentes–Orosháza: 1 vonatpár marad, a többi vonatpótló
  • Szentes–Hódmezővásárhely: 2 vonatpár marad, a többi vonatpótló

A MÁV azt is leírja közleményében, hogy az ideiglenes járványügyi menetrendek bevezetése lehetőséget teremt arra, hogy a felszabaduló vasúti jármű és állományi kapacitásokat a fővonali közlekedésre csoportosítsák át. A regionális közösségi közlekedés egységes menetrendjének kialakítása mellett a későbbiekben bevezethető az egységes és átjárható jegyértékesítési rendszer is.

A lépés ellen komoly felháborodást mutatott több szakmai szervezet is, mondván, hogy a MÁV általi ideiglenes vasúti csonkítások a legkevesebbszer szoktak valóban ideiglenesek lenni.

 

Nyitókép: utascsere az újszegedi végállomáson 2019 augusztusában. Fotó: Szűcs Dániel / Szegeder

, ENT_QUOTES)?>" title_text="" order_type="social" title_text_color="#000000" title_text_font_size="22" title_text_font_famely="monospace" title_text_position="left" width="100%" bg_color="#d4d4d4" animation_effect="random" count_of_comments="2" ]