A MÁV applikációjában ezentúl SZKT napijegyet is vehetünk

Nemrég frissült a telefonomon a MÁV applikáció, úgy voltam vele, hogy biztos csak a sok bugot javítgatták benne. Viszont ma megjelent a MÁV-Start sajtóközleménye is, ebben meglepődve konstatáltam, hogy Szegedet is érintő újítások történtek.

Az app egy új, „Térségi és városi jegyek” nevű menüponttal bővült. Erre kattintva elsőként Szegedre (és egyelőre csak Szegedre) lehetséges 24 és 72 órás napijegy megvásárlása sorban állás nélkül. Ez valószínűleg elsősorban az épülő tram-train rendszer miatt lett kialakítva, hiszen azt a MÁV-Start fogja üzemeltetni, így könnyebb lesz szegedi jegyet vennie bárkinek a tram-train jegyek mellé. Ugyanakkor az már most is előny, hogy ha például egy turista jön Budapestről az InterCityvel, akkor akár Szeged felé a vonaton ülve is megveheti a helyi napijegyet, így nem kell más alkalmazással, esetleg jegykiadó automatával (és készpénzzel) vesződnie. Az együttműködési megállapodás aláírásáról annak idején még mi is beszámoltunk. Mint azt írják, az együttműködés kiemelt, közös célja Szeged közösségi közlekedési elérhetőségének fejlesztése, a szolgáltatások összekapcsolása.

Ennek érdekében a mostani fejlesztést követően, a MÁV-START és a SZKT a jövőben kölcsönösen támogatja egymás munkáját, gondoskodik a rendelkezésre álló közlekedési hálózat- és infrastruktúrafejlesztési elképzelések összehangolásáról, közös fejlesztési koncepciók kidolgozásáról. Ez alatt azt kell érteni, hogy az utasszámok és a jövőbeni fejlesztések (tram-train, pályafelújítások) figyelembevételével egységes menetrendet dolgoznak ki a távolsági vonatok, a regionális vonatok (tram-train, tervezett makói elővárosi vasút) és a helyi szegedi tömegközlekedés között, ezzel hatékonyabbá téve azt. Összehangolják továbbá a vasúti és a helyi jegy- és bérletárakat is a jövőben, megteremtik ennek alapjait. A helyi és országos értékesítési rendszereket is egységesítik majd, kidolgozzák annak a módját, hogy például a jövőben az SZKT-tól is vehessünk majd vonatjegyeket és fordítva.

Hirdetés

Ezen felül az új menüpont alatt, a június végén aláírt megállapodás szerint a MÁV-START személypénztáraiban is lehetőség nyílt egyes MAHART-járatokra jegyet vásárolni. Ennek a megállapodásnak a nyomán mostantól az alkalmazáson keresztül egyszerűbben, gyorsabban lehet megvásárolni az 500 forintba kerülő napijegyeket a Dunakanyar körjáratra; a Szentendre–Visegrád; Zebegény–Esztergom; illetve Vác–Visegrád viszonylatra. A harmadik újdonság, hogy a MÁV alkalmazáson keresztül is lehetőség van a 2020. augusztus 5-én bevezetett, turisztikailag kiemelt jelentőséggel bíró területet lefedő és a MÁV-START Zrt.-n kívül a MÁV-HÉV Zrt.; a Volánbusz Zrt. és a MAHART PassNave Kft. meghatározott járataira érvényes Dunakanyar Napijegyek megváltására.