A Mars térre költöztették a pszichiátriát

Új helyen, a Mars tér egyik legszebb épületében, a 20. szám alatt várja február 8-tól a betegeket a Szegedi Tudományegyetem Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ Pszichiátriai Klinika Pszichiátriai Szakrendelő és Gondozó. A modern, gyógyulást segítő, tágas kubatúrával kialakított centrumban várhatóan évente közel 23 ezer esetet fognak ellátni.

A gondozó február 8-tól a belváros szélén, a Mars tér 20. szám alatt várja pácienseit. Közel 488 négyzetméteren alakítottak ki betegbarát, korszerű infrastruktúrával ellátott 6 szakrendelőt, 2 pszichológus szobát, 1 csoportterápiás szobát, 1 kezelő helyiséget, tágas várótereket, irodákat, valamint a gondozóknak és szociális munkásoknak pihenőszobákat.

Kálmán János, a Pszichiátriai Klinika igazgatója minderről azt mondta az egyetem sajtóközleménye szerint, hogy a pszichiátriai fekvőbeteg-ellátástól eltérő helyszínen, szintén a városközpontban lévő, könnyen megközelíthető szakrendelő és gondozó modern berendezésű és mind a hazai, mind a nemzetközi betegellátási normáknak megfelel. Mindez megkönnyíti a betegekkel való kapcsolattartás különböző formáit, többek között az otthoni beteglátogatások rendszerét. A klinika igazgatója elmondta, hogy a Pszichiátriai Szakrendelő és Gondozó évente igen nagyszámú, közel 23 ezer esetet lát el. Az új központban a leggyakoribb pszichiátriai betegségek, azaz szorongásos-, hangulat- és személyiségzavarok, valamint pszichózisok különböző formáinak és más kevésbé gyakori pszichiátriai problémák – fekvőbeteg ellátást nem igénylő – kezelése, gondozása zajlik.

A betegfogadás telefonon vagy e-mailben történik előzetes bejelentkezés alapján. Telefonszámok: 62/341-630 vagy 62/341-631, 62/341-634. E-mail-cím: gondozo.psych@med.u-szeged.hu

A Pszichiátriai Klinika másik járóbeteg-ellátást végző egységében az affektív, az addiktológiai, a pszichózis, a memória, a pszichológiai és a pszichoterápiás szakambulanciák működnek a Vasas Szent Péter utca 1-3. szám alatti rendelőben. Ezekre a szakrendelésekre a következő telefonszámokon lehet bejelentkezni: 62/341-613, 62/342-337.

Fotó: Bobkó Anna / Szegedi Tudományegyetem

A Pszichiátriai Klinika egyik fekvőbeteg ellátást biztosító egysége a korábbi I. sz. Belgyógyászati Klinika épületében, a Korányi fasor 8-10. szám alatt működik. Ebben az épületben egy általános pszichiátriai ambulancia működik, melynek telefonos elérhetősége: 62/341-891.

Az ügyeleti, sürgősségi pszichiátriai ellátás a Sürgősségi Betegellátó Önálló Osztályon (6725 Szeged, Semmelweis u. 6., Tel: 62/342-477, 62/342-499) történik, a klinika pszichiáter szakorvosainak közreműködésével. A Pszichiátriai Klinika másik fekvőbeteg egysége – a koronavírus járványhelyzet ideje alatt – Makón, a Kórház u. 2. szám alatt üzemel és döntően rehabilitációs és pszichoterápiás feladatokat lát el. Telefonszám: 62/511-151/451 mellék.

 

Nyitókép: Bobkó Anna / Szegedi Tudományegyetem