A lehetőségek tárháza lesz a Móra Ferenc Múzeum

Folyamatosan zajlik a szegedi Móra Ferenc Múzeum felújítása. Majd két hónappal ezelőtt meg is nézhettük, hogy hol is tart a kivitelező, ma a további munkálatokról kaptunk bővebb ismertetést.

A több, mint 120 éves épület egyik leglátványosabb átalakítása már meg is történt: a födémet áttörve készült el az a lépcső, mely a bejárati csarnokból közvetlenül elérhetővé teszi majd az alagsori látványtárakat. Eddig ezt a részt lifttel, vagy a cselédlépcsőn keresztül lehetett megközelíteni, mostantól a bejárati csarnokból közvetlenül nyíló új lépcső látja el ezt a feladatot.

De nem csak ez a rész kapott új lépcsőt: a tetőtéri födém is ki lett bontva, és innen már csigalépcső segítségével lehet eljutni (egyelőre még kissé nehézkesen) a tetőtérben rövidesen kialakításra kerülő kiállítótérbe. Innen, csak a szóismétlés kedvéért két lépcső vezeti majd fel a látogatókat a kilátóba.

A Móra kiállítás terme is jelentős változásokon ment keresztül múltkori látogatásunk óta. A terem melletti irodákat elbontották, és a későbbiekben interaktív lehetőségekkel szolgáló galéria építése is szépen halad. A teremben, a továbbiakban fa imitációk kerülnek majd kialakításara, melyek játékos formában segítik az ismeretszerzést Móra Ferencről, Szegedről.

Fotó: Szűcs Dániel / Szegeder
Fotó: Szűcs Dániel / Szegeder
Fotó: Szűcs Dániel / Szegeder
Fotó: Szűcs Dániel / Szegeder

A felújítás egyik legérdekesebb része a baloldali szárnyban lévő kiállítóterem. Ez olyan egyedi berendezéseket kapott, melyek a jövőben lehetővé teszik, hogy adott kiállító igényeire szabhatóvá váljanak a terem feltételei: a légcsere és a páratartalom is beállítható. Így sokkal több lehetőséggel dolgozhat majd a múzeum a kiállított művek tekintetében.

A jelenlegi felújítás során a Móra-múzeum főépülete, valamint a Vár turisztikai célú fejlesztése történik meg. Rövidesen nekilátnak a tetőcserének, illetve a Móra park felújításának is. A munkálatokhoz 899 millió forint vissza nem térítendő összeggel járult hozzá az Európai Unió, amit az önkormányzat további körülbelül 500 millió forintos saját forrással támogatott.

 

Nyitókép: Szűcs Dániel / Szegeder