A lakossági fűtési módokról indít tájékoztató kampányt az önkormányzat

Szegeden a téli időszakban gyakori probléma a levegő szennyezettsége. A fűtési szezonban egyértelműen kimutatható a levegőminőség romlása, különösen azokon a területeken, ahol a lakosság gyakran nedves fát, lignitet, esetenként műanyag hulladékot, színes papírt, rongyot használ fűtésre. Ebből kifolyólag indít most tájékoztató kampányt az önkormányzat, hogy felhívják a lakosság figyelmét a helyes tüzelési módszerekre.

„A Levegő Munkacsoport reprezentatív kutatási adatai szerint a magyar lakosság 1/3-a használ rossz lakossági fűtési módokat. Tehát olyan anyagokat éget el fűtési céllal, amik egyébként környezet és egészség károsító hatásúak” – hívta fel a figyelmet Mihálik Edvin, Szeged város Zöld Város programjáért felelős tanácsnoka mai sajtótájékoztatóján.

Mihálik azt is elmondta, a felmérésből kiderül, hogy a rossz lakossági fűtési módot használók több mint fele, a magyar lakosság 1/6-a ezt nem anyagi okok miatt, hanem tájékozatlanság miatt teszi, ugyanis nem tudják azt, hogy ezen fűtési módok használatával milyen súlyosan károsítják a saját és gyermekeik, szomszédjaik egészségét.

Az önkormányzat ezen szeretne változtatni, ezért egy olyan tájékoztató kampányba kezd, melynek célja a lakosság figyelmének felhívása a rossz fűtési módokra és azok egészségkárosító hatásaira. Azt szeretnék elérni, hogy a lakosságnak azon része, akik tájékozatlanság miatt használnak ilyen fűtési módokat, szokásain változtatva hozzájáruljon, hogy Szeged levegője a téli időszakban is egészséges legyen.

A kampány keretében a következő hetekben újrahasznosított papírból készült tájékoztató anyagot szándékoznak eljuttatni minden kertvárosi háztartásba összesen 40 000 példányban, valamint arra kérik a lakosságot, hogy fűtési célra gázt, száraz tűzifát, fapelletet vagy fabrikettet használjon, illetve felhívják a figyelmet arra, hogy a rossz fűtés milyen egészségkárosító hatással jár rövid távon.

Mihálik Edvin a sajtótájékoztatón a szegedi városháza sajtótermében. Fotó: Szűcs Dániel / Szegeder

Mihálik kiemelte, hogy ha a lakosság környezetkímélő fűtési módszereket alkalmaz, ha gondoskodik a tüzelőberendezés és a kémény rendszeres felülvizsgálatáról és karbantartásáról, ha felelős erdőgazdálkodásból származó tűzifát vásárol és nem éget műanyag hulladékot, kezelt fát, színes papírt, rongyot, azzal nemcsak Szeged levegőjének tisztaságáért tesz, de életminősége is javulhat, sőt komoly betegségeket előzhet meg, életeket menthet.

Hasonló programja a magyar kormánynak is van – tette hozzá a tanácsnok. Ennek részletei a www.futsokosankampany.hu oldalon érhetőek el. A kampányra a magyar kormány évente megközelítőleg 30-40 millió forintot fordít, ami egy országos kampányhoz képest elenyésző összeg, nem éri el a lakosság jelentős részét.

, ENT_QUOTES)?>" title_text="" order_type="social" title_text_color="#000000" title_text_font_size="22" title_text_font_famely="monospace" title_text_position="left" width="100%" bg_color="#d4d4d4" animation_effect="random" count_of_comments="2" ]