„A lakhatáshoz való jogunk alapjaiban sérül”

A Független Városi Szövetség polgármesterjelöltje Szabó Bálint, és Makovi Mária képviselőjelölt tartott ma sajtótájékoztatót a Kárász utca 10 szám alatti bérház első emeletén. A téma a belvárosi ingatlanok állapota volt.

A felszín alatt háborog a mély. A belváros már a házak kapuin kívül sem mutatja régi arcát, ennél nagyobb probléma már csak az, ami a kapukon, a házakon belül van – így kezdte sajtótájékoztatóját Szabó Bálint a ház függőfolyosóján. A polgármesterjelölt szerint az IKV nem bánik gondos gazdaként a tulajdonában lévő épületekkel, sok helyen omlik a vakolat, a függőfolyosókból potyognak a téglák, és van födém, melyen csak saját felelősségre ildomos közlekedni.

Hirdetés

Ezektől függetlenül a bérlet idíjak és a közös költségek az egekben járnak, de a városvezetés és az IKV nem forgat vissza a pénzekből semmit, nincs látható eredmény – mondta a jelölt.

Makovi Mária képviselőjelölt szerint a belvárosban élő tulajdonosok nincsnek tájékoztatva arról, hogy a felújításokkal kapcsolatban mi az IKV, és mi a tulaj kötelessége. Úgy gondolja, az IKV és az önkormányzat előnyben részesíti az üzletbérlőket az egyszerű bérlőkkel szemben.

A sajtótájékoztatón felszólalt az egyik lakó is, aki hosszú évek tapasztalatai alapján ecsetelte a problémákat. Elmondása szerint 3 éve tűrik a szomszédságban folyó munkálatokat, nyaranta a nagy melegben a befóliázások miatt a műanyag szag, ha nem az ablakuk alatt elhelyezett toi-toi wc szaga lepi el a környéket. A porról és a zajról már nem is beszélve.

„A lakhatáshoz való jogunk alapjaiban sérül.”

A lakók 2014-ben be is jelentették az IKV felé, hogy a házzal kapcsolatban lenne mit helyrerakni, akkor az első emeletet összekötő folyosószakasz ázott teljes terjedelmében. A bejelentést követően az IKV munkatársai meg is jelentek a helyszínen, leverték a vakolatot, hogy a fal száradását elősegítsék. A fal 5 éve szárad.

Szabó elmondta, véleménye szerint Szegeden ingatlanmaffia tevékenykedik. Úgy gondolja 3-4 ember kezében összpontosul 50-80 belvárosi ingatlan, melyeket az önkormányzat irányított pályázatokon keresztül 1-1 befektetői körnek ad el. Ezek többnyire földszinti ingatlanok, melyekben később egybenyitva vendéglátó egységeket alakítanak ki. Ezeknek a hozadéka mindenféle engedély nélküli éttermi kivezető cső, illegálisan tárolt hulladék, konyhai alapanyag.

 

Nyitókép: Szűcs Dániel / Szegeder