A Krúdyba olvasztják a Hanságit, a tanárok és a diákok maradhatnak

Tegnap írtuk meg, hogy megszűnik a szegedi szakképző középiskolák egyik legkiválóbbja, a Hansági Ferenc. Azóta előkerült egy dokumentum, melyben a fenntartó Szegedi Szakképzési Centrum (SZSZC) felfedi az okokat.

A szóban forgó PDF-et még májusban küldte ki az SZSZC a Hansági diákjainak és azok szüleinek címezve. Ebben részletesen leírják, hogy az ő szemszögük szerint mi vezetett az 1991-ben alapított iskola bezárásához. A dokumentum rögtön azzal kezd, hogy a Hanságit szeptember 1-ével nem megszüntetik, hanem annak székhelyét áthelyezik a Krúdy Gyula Szakközépiskolába. Ez persze csak papíron nem megszüntetés, a valóságban a ma létező Hanságinak vége, azt pedig a konkurens, József Attila sugárúti iskolába olvasztják.

Mint írják, minden hanságis diákot át fog venni a Krúdy úgy, hogy osztályösszevonások sem lesznek. Ugyanezt ígérik a pedagógusok és a technikai személyzet esetében is, elbocsátásokról nem írnak.

A Hansági bezárását azonban nem gazdaságtalansággal vagy más okokkal hozták összefüggésbe, hanem szakmai indokokat hoztak fel. „A kényszerű döntésnek az oka, hogy a Hansági Alapítvány tulajdonában lévő iskolai székhely épületének “C” részét a katasztrófavédelem lezárta, ott szakmai oktatás nem valósulhat meg” – fogalmaznak a dokumentumban, melyet az SZSZC főigazgatója és kancellárja, valamint a Hansági iskola igazgatója és az alapítvány képviselője szignózott. Ez az iskolának azon része, ahol a szakács-, cukrász és pincértanulók gyakorlati idejüket töltötték. Található itt két kisebb és egy nagyobb üzemi konyha (egy cukrász, kettő szakács szakma oktatására), illetve egy étterem is. Mindemellett ebben az épületszárnyban vannak elhelyezve az előkészítő és gazdasági helyiségek és az öltözők is.

A most lezárt C épület melletti D épületet egyébként már korábban lezárták arra hivatkozva, hogy az a csökkenő diákszám mellett már indokolatlanul van használva, az ide vezető folyosórészt egy időben szekrényekkel torlaszolták el. De nem ez volt az egyetlen sebhely az 1950-es évek elején épült textilművek egy részében kialakított iskolán. Az épületeket összekötő hosszú folyosó egy helyen például csúnya beázásokat mutatott, mely problémát évek óta nem tudtak orvosolni, esőzésekkor vödrökkel csillapították a helyzetet.

A dokumentumból kiderül, hogy a C épületben egy éve fennálló állapot elhárítására az alapítványnak nincs forrása, az SZSZC pedig az Államháztartási Törvény értelmében értelemszerűen nem végezhet felújítási munkálatokat magántulajdonban lévő ingatlanon. Ebben az időszakban a szakmai oktatást külső helyszínen oldották meg. Azt írják, hogy bár keresték a megoldást, nem találták meg. A hivatalos kommüniké szerint tehát ezért zárják be az intézményt.

Illetve megjegyzik azt is, hogy „a Hansági Ferenc Alapítványtól ingyenesen haszonkölcsön szerződés keretein belül a Hansági Ferenc Szakképző Iskola működtetéséhez igénybe vett ingatlan és ingóságok használati joga 2020. június 15-ig biztosított, ezt követően bizonytalan”. Tehát az iskolával közel azonos, nemsokkal ezelőttig az azt fenn is tartó alapítvány nem engedné az épületeiben tanulni az iskola diákjait? Ez minimum abszurd volna.