A „közérdekű” építkezések környékét is behúzná a Fidesz

A kormány 2018 óta gyakorlatilag bármilyen szabály alól felmentést adhat a kiemelten közérdekűvé nyilvánított építkezéseknél. Egy sarkalatos törvénybe foglalt módosítással most a környező közterületeket is kivonnák az önkormányzatok fennhatósága alól – írja a hvg.hu.

A portál úgy tudja, hogy a kiemelten közérdekű beruházássá nyilvánított építkezések esetében a megvalósító „díjmentesen használhatja” majd az építkezés környékén található önkormányzati közterületeket, feltéve, ha az országgyűlés fideszes többsége megszavazza az ezzel kapcsolatos Kocsis Máté, Böröcz László és Nacsa Lőrinc által előterjesztett törvénymódosítást.

„Közérdekűvé” ugye a kormány minősíthet beruházásokat, és így váltak azzá például a 2022-es férfi kézilabda-Eb-re felépítendő sportcsarnok is. Ezek fényében „közérdekű” beruházásnak számít a szegedi és a tatabányai kézicsarnok is. A portál itt jegyzi meg, hogy a kéziszövetség elnöke nem más, mint maga Kocsis Máté, a módosítás egyik beterjesztője. 

Bármilyen kisebb vagy nagyobb építkezés esetében szükség lehet a környező közterület használatára, például felvonulási területként a gépeknek, ideiglenesen sitt tárolására, állványzat felállítására stb. – írja a hvg.hu.

Jelenleg az önkormányzatok díj fejében adnak ki közterület-használati engedélyeket különböző esetekre. A tervezett módosítás ezt venné el tőlük a hasonlóan „közérdekű” beruházások esetén, így vonva el forrásokat. A díjmentességet az indoklás nagyon jóhiszeműen magyarázza, hiszen egy ilyen beruházás „a jövőben a közérdeket, azaz a helyi önkormányzat területén élő lakosság életminőségének javulását szolgálja, valamint az érintett önkormányzat feladatainak hatékonyabb ellátásához is hozzájárul”.

A helyhatóságok saját rendeletekben szabályozzák a hozzájuk tartozó közterületek használatának szabályait, de mivel a törvény magasabb rendű jogszabály, mint az önkormányzati rendelet, előbbi felülírja az utóbbit – jegyzi meg a portál.

A módosítást  az épített környezet alakításáról és védelméről szóló törvénybe tervezik beszúrni, így az a rész megmarad, amely szerint „a közterületet rendeltetésének megfelelően bárki használhatja. A közterület rendeltetésére és használatára jogszabály további szabályokat állapíthat meg”. Ez továbbra is feljogosítja az önkormányzatokat a további szabályalkotásra, csak éppen a törvénnyel szemben nem érnek majd semmit.

A módosítás egyébként a csak legalább 50 százalékban a központi költségvetésből megvalósuló kiemelten „közérdekű” beruházásokra érvényes, a díjmentes használatra vonatkozó térbeli és időbeli korlátokat pedig a kormány állapítja majd meg a kiemelt közérdekűséget kimondó törvényben vagy rendeletben. A tervek szerint egy másik paragrafussal sarkalatos törvénnyé is minősítenék a módosítást, így ha ez a javaslat átmegy a parlamenten, a jövőben csak a képviselők kétharmadának támogatásával lehet majd hozzányúlni.