A kormányhivatal felfüggesztette az új vásárhelyi buszok engedélyét

Két autóbusz is a megfelelő hatósági engedély nélkül végzett menetrend szerinti személyszállítási szolgáltatást Hódmezővásárhelyen a kormányhivatal szerint, ezért három hónapra felfüggesztették hétfőtől a helyi buszszolgáltatást nyújtó Jovány Busz Kft. működését. Az önkormányzat szerint van engedélyük.

A kormányhivatal a Jovány Busz Kft. két autóbuszának honosítási eljárása során nem látta el azokat “közforgalmú személyszállításra alkalmas” bejegyzéssel, mivel a cég nem terjesztett elő erre irányuló kérelmet. A buszok így menetrend szerinti személyszállítási szolgáltatást nem végezhetnek, hiszen – a kérelem hiányában – az ehhez szükséges műszaki alkalmasságukat egyáltalán nem vizsgálta az engedélyező hatóság. Magyarul: valószínűleg külföldről hozták be a járműveket, de azoknak honosításának (az eljárás, amely során a hazai jogszabályoknak megfelelővé teszik a járművet) elfogadását nem kérvényezte a Jovány Busz.

A kormányhivatal Máki-Zay Péter hétfőn a közösségi médiában közzétett videójából észlelte, hogy a hiányzó engedély ellenére az autóbuszokkal mégis végeznek menetrend szerinti személyszállítási szolgáltatást.

A kormányhivatal még ezen a napon helyszíni ellenőrzést végzett, és megállapította, hogy az ellenőrzött busszal valóban dolgoznak már. A kormányhivatal a szabálytalanság miatt 100 ezer forint közigazgatási bírság megfizetésére kötelezte a Jovány Busz Kft.-t, a bírság ellenére a szolgáltató cég azonban nem szüntette be a közlekedtetést.

Kedden erről a kormányhivatal újabb helyszíni ellenőrzésén ismételten meggyőződött, majd a folyamatos jogsértésre, valamint az utasbiztonságra tekintettel újabb 100 ezer forintos közigazgatási bírság kiszabása mellett három hónapra felfüggesztette a Jovány Busz Kft. működését.

A kormányhivatal kihangsúlyozza, eddig is és a jövőben is megszüntet minden olyan tevékenységet, ami az állampolgárok biztonságát, egészségét veszélyeztetheti.

A hódmezővásárhelyi polgármesteri hivatal közösségi oldalán azt írta még a közlemény előtt, hogy a járműveknek van érvényes forgalmi engedélye, és csatolták ezeket lefényképezve.