A hőség miatt nem merészkednek elő a szúnyogok, ezért hagyták abba a gyérítést

A hőség miatt szünetel a légi szúnyogirtás, a földi permetezés ugyanakkor zavartalan – tudatta az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője pénteken.

Mukics Dániel kifejtette, hogy a rendkívüli meleg miatt a rovarok a szokásosnál tovább rejtőznek el a növényzet között és később élénkülnek fel. A repülésbiztonsági szabályok szerint közvetlenül napnyugtát megelőző időszakban, illetve legfeljebb az azt követő húsz percig lehet munkarepülést végezni, amikor a meleg miatt csak a rovarok töredékét éri el a kipermetezett szer, ezért az elvégzett munka hatásfoka jelentősen csökken. Emiatt szünetel átmenetileg a légi szúnyogirtás, a földi permetezést azonban napnyugta után folyamatosan végzik a szakemberek.

A hőség miatt nem merészkednek elő a szúnyogok, ezért hagyták abba a gyérítést
Fotó: Varga György / MTI

A szóvivő felhívta a figyelmet arra, hogy országszerte mindenhol komoly szúnyogártalomra kell számítani. A májusi esőzések és a hirtelen jött meleg idő hatására robbanásszerűen emelkedett a vérszívók száma. A hőségriasztás után terv szerint folytatódik a légi és földi szúnyogirtás.

Bár a katasztrófavédelem valóban nem rendelt légi gyérítést, csak keddre, a szegedi önkormányzat a hőség ellenére szombaton és vasárnap is végez légi szúnyogirtást. (via MTI)