A helyiek újranyitnák Szentmihály régi iskoláját

A 2009-ben bezárt általános iskola újranyitásáért lobbiznak szülők a faluból lett szegedi városrészben.

A szentmihályi iskolát 1928-ban építették, 1945-től Gárdonyi Géza nevével működött bezárásig, amikor a Wesley János általános és középiskola költözött a tanyasi iskolát idéző épületbe. Ezt akkoriban többen is ellenezték a helyiek közül, a Magyar Evangélikus Testvérközösség Klebelsbergtelepről ideköltöző intézményét szektának csúfolták. A Wesley akkor azért jött Szentmihályra, mert kinőtte korábbi, Rendező téri épületét, ahol a végén már gipszkartonfalakkal osztottak fel tantermeket, hogy több osztály indulhasson.

Azóta azonban már a Wesley-ék sincsenek az épületben, a sokáig állami támogatás nélkül tengődő, speciális nevelési igényű gyermekeket oktató iskola ugyanis – miután az államtól visszamenőleg is megkapták a támogatást hosszú ideig tartó huzavona után – megvásárolta az önkormányzat tulajdonában álló egykori Dugonics András Általános Iskola épületét a Szent György tértől egy sarokra.

Hirdetés
Az iskolaépület. Fotó: Google Maps

De vissza a sokáig leginkább katasztrofális állapotú bevezetőútjáról ismert Szentmihályra. A Wesley nem sokáig maradt, 2013-ban költöztek át a Dugonics gyönyörű épületébe, ezt követően üresen maradt a mihálytelki iskola. Illetve nem, a migránsválság idején ugyanis ellátmányokat, ruhát és élelmiszert tároltak itt.

Az újranyitás ötlete 2018 októberében fogant, azóta szeretnének a szentmihályiak újra általános iskolát a környékre. Nógrádi Tibor önkormányzati képviselő 2019-ben egy lakossági fórumon arról tájékoztatta a lakosságot, hogy a Tettrekesz Fiatalokért Alapítvány bérbe venné a Gárdonyi Géza utca 6. szám alatti épületet, de ez több okból sem jött össze.

Ezúttal saját erőből vágnának neki, és ehhez most a helyiek támogatását kérik. 200 aláírást szeretnének összegyűjteni (110-nél járnak), hogy fentebbi körökben is lássák, volna igény. Kiss Szabina alapítványi elnök szerint az önkormányzatnál nem értek el semmit, ezért most egy országgyűlési képviselőhöz fordulnak. (via Délmagyarország)