A fideszes képviselők nem szavazzák meg Botka szociális támogatását

Frissebb: Miután a szegedi Fidesz élesen bírálta Botka László szocialista polgármester bejelentett tízezer forintos támogatást, amelyet a a nyugdíjasoknak és általános iskolás gyermekeknek adna, az országos és a helyi sajtóban is megjelentek alapján azt írtuk meg, hogy a kormánypárt helyi ellenzékben lévő képviselői nem szavazzák meg az indítványt. Deutsch Tamás, a párt EP-képviselői mai fővárosi sajtótájékoztatóján azonban cáfolta ezt. Részletek itt.


Botka László polgármester majálison tett bejelentését a nyugdíjasoknak és általános iskolás gyermekeknek tízezer forintos szociális támogatásról a helyi Fidesz tiltakozása követte, akik nem szavazzák meg az intézkedést. Majd amikor a finanszírozásról került szó, kitört a propagandaharc, hogy ki adóztat meg kit.

Hirdetés

Nem szavazzák meg a helyi fideszes képviselők a Botka által bejelentett tízezer forintos szociális támogatást. A párt a kormányközeli SzegedMa.hu-nak azt nyilatkozta, szerintük a polgármester most arra készül, hogy megadóztassa a szegedieket is, nem csak a helyi cégeket, amelyek munkát adnak a szegedi családoknak. (Hogy ezt megértsük, fontos tudni, hogy Szegeden nincsenek helyi személyi adók, mint például más településeken a kommunális adó. Azonban a jobboldal gyakran bírálja azt, hogy magasak a helyi vállalkozások által fizetett adók.)

 

Hamarosan meg is jött minderre a válasz az önkormányzathoz közelálló Szeged.hu-n, amely szerint “nem nehéz kiolvasni a Fidesz közleményből, hogy az egyébként remekül teljesítő vállalkozások helyett a Fidesz a lakosságot adóztatná meg”. Azaz szerintük azzal, hogy emiatt tiltakoznak, ha hatalomra kerülnének, akkor ők kivetnének adót a magánszemélyekre.

A meg nem szavazásnak egyébként csak szimbolikus jelentőssége van, hiszen a szocialista városvezetésnek megvan a többsége a közgyűlésben. Érdekes azonban megfigyelni, hogy ahogy a kormányzat családtámogatási intézkedéseinél (ahol amúgy szintén csak szimbolikus a nem szavazat vagy tartózkodás) a kormányközeli portálok gyakorlatilag szégyenlistát csináltak azokról, akik – horribile dictu – ellenük szavaztak, most ugyanezt teszi az önkormányzathoz közel álló média a most bejelentett szociális támogatásokkal.