A Debreceni Egyetem megszavazta a modellváltást

A Debreceni Egyetem kezdeményezi, hogy a felsőoktatási intézmény állami alapítású vagyonkezelő alapítvány által fenntartott egyetemmé alakuljon át.

Erről rendkívüli ülésén, 65 igen szavazattal, ellenszavazat nélkül döntött az egyetem szenátusa csütörtökön.

A napirenden szereplő személyi kérdések miatt zárt ajtók mögött tartott tanácskozáson elfogadott határozat szerint a Debreceni Egyetem kezdeményezi a fenntartónál az áttérést az új szervezeti formára, az egyetem valamennyi eddigi tevékenységének folytatásával, beleértve a betegellátást is.

Az MTI azt írja, a szenátusi határozat megerősíti, hogy „a Debreceni Egyetem a hagyományos tudományegyetemi diszciplínák mellett továbbra is kiemelten kezeli az egészségipar, multidiszciplináris agrár- és élelmiszertudományok, műszaki tudományok, tanárképzés fókuszterületeket”.

A kormány és az egyetemek kommunikációja szerint az egyetemek saját maguk dönthetnek arról, elindulnak-e a modellváltás útján. Ennek ellenére a Telex azt írta a napokban, hogy január első napjaiban a szegedi, a pécsi és a debreceni egyetemek rektorait is behívták az Innovációs Minisztériumba, ahol Palkovics László azt közölte velük, hogy saját kérésükre kikerülnek az állami fenntartásból. Az egyetemeknek állítólag pár napjuk volt rá, hogy a kormányzati ütemterv szerint önként kérjék a modellváltást.

A Debreceni Egyetem hallgatói önkormányzata 100%-ban, 70 igen és nulla nemmel támogatja az alapítványi fenntartásba kerülést. „Alapvetően nincs semmilyen problémánk a struktúraváltással, hiszen a vonatkozó jogszabályi környezet alapján a hallgatók közvetlen, a tanulmányukhoz tartozó jogaiban és kötelezettségeiben tudomásunk szerint változás nem következik be. Változás az intézmény működésében, a működési tér jogi, gazdasági környezetében történik” – írták a Telex megkeresésére.

A Szegedi Tudományegyetem esetleges modellváltásával kapcsolatban eddig történtek összefoglalása:

  • A január 4-i dékáni kollégiumi ülésen tudatták az egyetemi dékánokkal, hogy kezdeményezhetik a Szegedi Tudományegyetem magánalapítványba történő szervezését; erről az országban elsőként számoltunk be akkor.
  • Néhány órával később a Magyar Narancs is írt a témáról, hozzátéve, hogy a Debreceni Egyetem és a Semmelweis Egyetem is hasonló cipőben járhat.
  • Ezt követően közleményt adott ki az SZTE, melyben azt írták, „a Dékáni Kollégium egyhangúan támogatja a tárgyalások megkezdését a lehetséges új működési modell kialakításáról, jelenleg a belső egyeztetések és a kérdéskör vizsgálata zajlik”.
  • Aznap este a Szabad Pécs írta meg egy belső egyetemi levél alapján, hogy a Pécsi Tudományegyetemen is gondolkodnak a modellváltáson, és ott már konkrétumként beszélnek arról, hogy az SZTE is „kifejezte azon szándékát, hogy csatlakozni kíván az ún. »modellváltó intézményekhez«, vagyis nyitott az alapítványi fenntartású felsőoktatási intézményi modell kialakítására”.
  • Pár nappal később a Szegeder arról írt, ha lesz alapítvány, akkor kuratóriumi tag lehet majd Nemesi Pál és Novák Katalin is.
  • Az egyetemek modellváltása ellen szegedi csoportok és a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete egyaránt tiltakozását fejezik ki.
  • Január 18-án szenátusi ülést tartottak az ügyben, döntést azonban nem hoztak.
  • Felszólalt ugyanakkor több oktató is, köztük Szajbély Mihály, aki aggodalmát fejezte ki, hiszen szerinte hiába sulykolja a vezetés, hogy nemhogy megmarad, de növekszik is majd az SZTE autonómiája, ez a valóságban fordítva történhet meg. Nem tartja azt sem ideálisnak, hogy az egyetemet lényegében korlátlanul irányító kuratórium tagjait csak lemondásos vagy kihalásos módon lehet majd leváltani, és az új tagokról is a kuratórium dönt. Megfogalmazott ugyanakkor néhány elvárást, melyek szerinte biztosíthatnák az egyetem önállóságát akkor, ha tényleg megesik a modellváltás. Felszólalása ide kattintva olvasható.
  • Január 19-én Rovó László azt nyilatkozta, hogy csak akkor döntenek a modellváltás mellett, ha garanciákat kapnak a kormánytól a függetlenségünkre megmaradására.
  • Szintén január 19-én történt, hogy a Telex megírta, állítólag Palkovics László személyesen mondta meg Rovó Lászlónak és a többi rektornak, hogy pontosan hogyan is lesz a modellváltás.