„A cél most nem az, hogy mindenki maradjon otthon”

A Kossuth Rádió vendége volt ma reggel Orbán Viktor. A miniszterelnök szerint leginkább az idősek vannak veszélyben a koronavírus második hullámában is. 

Orbán elmondta, hogy a második hullám járványügyi intézkedései a nemzeti konzultáció eredményeire épülnek, az emberek azt akarják, hogy Magyarország működjön. A miniszterelnök elmondása alapján a „haditervünk” az idősek védelme mellett a működőképesség megőrzését szolgálja majd, úgy véli, hogy a nemzeti konzultációból is ez az igény rajzolódott ki.

Elmondta, hogy a tavaszihoz hasonló szigorú korlátozásokra nem készülnek, „a cél most nem az, hogy mindenki maradjon otthon, hanem hogy megvédjük Magyarország működőképességét.”

A miniszterelnök kitért arra is, hogy nem lesznek általános iskolabezárások, de ha egy-egy intézményben felbukkan a vírus, azt helyileg, egyéni korlátozásokkal kezelik. Kiemelte, hogy a kötelező maszkhasználatot komolyan kell venni, szükség esetén ki kell terjeszteni. Az idősek otthonaiban és a kórházakban a látogatási tilalmat akár a rendőrség bevonásával is ki kell kényszeríteni.

Elmondta, hogy az iskolákban elrendelték, hogy belépéskor mérjenek lázat. Minden önként jelentkező ingyen kap influenzaoltást. A teszteket rövid időn belül hatósági árassá teszik, erre felkérte Kásler Miklóst.

Szerint a V4-ekkel való együttműködés sikeres volt, ezt továbbra is megtartják. Ő semmi okát nem látja annak, hogy „egy lengyel vagy szlovák ne jöjjön be Magyarországra, ha ők is ugyanazt a védekezési rendszert használják. Ki tudunk alakítani négyen egy biztonságos szigetet Európában”.

Elmondta, hogy csütörtök este felhívta Donald Trump amerikai elnök és számos ügyben egyeztettek. „Ma már nem úgy megy, mint régen, hogy védett vonalakon beszélgetnek, van, hogy tanácsért vagy egyszerűen a hogylét felől érdeklődve felhívják egymást az országok vezetői. Az amerikai elnökkel majdnem baráti viszonyban vagyok, amit csinál, az jó Közép-Európának. Személy szerint drukkolok is neki az elnökválasztáson” – tette hozzá Orbán Viktor.

„A magyar kormánynak van haditerve a gazdaságvédelemre, ezeket kell lebontani gyakorlati lépésekre” – mondta Orbán, aki szerint a következő napokban több bejelentés is várható, „visszaállok Facebook-huszárnak” – tette hozzá arra reflektálva, hogy a jövőben több döntést is a közösségi médiában jelentenek be.

A gazdaságélénkítéssel kapcsolatban azt mondta béremeléseket, munkahelyeket és beruházásokat akar. A költségvetési hiány szerinte nem fest jól, alacsonyabban akarták tartani, de ha így tennének megbénulna az ország. Szerinte a magyar gazdaság iránti bizalom rendkívül erős, elsősorban itthon, az emberek bíznak a gazdaságban.

Arra a kérdésre, hogy van-e elég pénz a gazdaságvédelemre, azt válaszolta, hogy régen, amikor az édesapjának arra panaszkodott, hogy nincs ideje, az azt felelte: mindenkinek arra van ideje, amire akarja, hogy legyen. (via)