A Belvárosi Mozi megnyitásának 100. évfordulóján lehet a Zsigmond Vilmos filmfesztivál első napja

Szeptember 8-12. között rendezhetik meg a Zsigmond Vilmos Nemzetközi Filmfesztivált az eredeti május végi időpont helyett.

Május 26-30. között lett volna alapból, a jelenlegi helyzet szerint a megnyitót a mozi 100. születésnapjára, szeptember 8-ra halasztották.

„Minden remény megvan arra, hogy ez megvalósulhasson, és a centenárium napján újra fogadhassa nézőit, a filmes világ szereplőit, valamint a versenyzőket a szegediek filmszínháza. Pár napja, a hasonló időszakra szeptember 2–12-ére tervezett Velencei Filmfesztivál rendezői is bizakodóan nyilatkoztak, eltökélt szándékuk szerint mindenképpen megrendezik Európa egyik legjelentősebb filmes mustráját” mondta a Szeged.hu-nak Szabó Éva Andrea, a Belvárosi Mozi vezetője.

Fotó: Szűcs Dániel / Szegeder

A fesztiválra rekord mennyiségű, 538 nevezés érkezett, a világ legkülönbözőbb országaiból, a legtöbb – Magyarországon kívül – Spanyolországból, Franciaországból, Izraelből, illetve Mexikóból. 67 nagyjátékfilmet neveztek, ami a fesztivál presztízsének nagyarányú növekedését jelzi a szervezők szerint. A kisjátékfilmek mezőnye is erős, a neves hazai rendezőkből, operatőrökből álló válogató zsűri 430 kisfilm közül választotta ki a legjobbakat. (via)