95 éve rúgták ki József Attilát

A szegedi egyetem főépülete 1940-ben. Fotó: Somlai Tibor / Fortepan

Amiért megírta a Tiszta szívvel című versét, ami 1925. március 25-én szerepelt is az akkor Szeged néven megjelenő Délmagyarország aznapi számában. Eszembe volt az elmúlt hetekben mindez, de most egy Délmagyar.hu-n megjelent cikk emlékeztetett rá, hogy bizony mindez 95 éve volt. Maga az emlékezetes beszélgetés egészen pontosan 1930. március 30-án történt. Had idézzem egy még meg nem jelent cikkünkből, Monostori András tollából:

„Két, József Attila barátainak számító diák — H. Kovács Mihály és Fehér Ede — tanúskodó jelenlétében magához hívatta a költőt. Az eset jegyzőkönyvét Fehér rögzítette, akinek évtizedekkel később a József Attila emlékkönyvben leközölték pontos visszaemlékezését:
— Kérem, József úr, ön egy verset írt a Szeged múlt vasárnapi számába. Többek között azt írta, hogy nincs istene, se hazája. És, hogy ha kell, eladja magát és embert öl… középiskolai tanár ilyen felfogással nem lehet, ilyenre nem lehet oktatni a magyar ifjúságot. ön elvégezheti a bölcsészeti tanulmányokat, de tanári oklevelet, míg én itt leszek, nem fog kapni.
— De professzor úr, mikor én ezt a verset írtam, már három napja nem ett…
— Kérem, — vágta ketté Horger a költő mondatát — a verse megjelent. Csak ennyit akartam önnel közölni.”

A Szeged aznapi száma ide kattintva olvasható, de itt van az 5. oldal, ahol – hirdetések és rövidhírek között – megjelent a vers is:

Forrás: Szegedi Tudományegyetem Klebelsberg Könyvtár / Hungaricana