8 órás sztrájk a makói gumigyárban

Nyolc órán át sztrájkolnak szombaton a makói Continental gyárában az új kollektív szerződésről folyó tárgyalások eredménytelensége miatt – írja az MTI.

A sztrájkot reggel 6 órakor kezdték el, de szerdán már volt egy 2 órás is. Mindez azért, mert a munkáltató tavaly nyáron mondta föl a 23 éves kollektív szerződést, mondván, az már elavult. Az új megállapodásról decemberig folytak a tárgyalások, de nem tudtak egyezségre jutni.

A szakszervezet a fokozatosság elve alapján döntött a nyolcórás munkabeszüntetés mellett. Ha ez sem vezet eredményre, a következő lépésként 24 órás, vagy akár határozatlan idejű sztrájk következhet – mondta Hajdú Roland, a Makói Gumiipari Szakszervezet titkára.

A gumigyárban néhány dolgozó kiesése is egyes munkafolyamtok leállását eredményezi, ezért Hajdú komoly eredménynek tartja, hogy szerdán a 380-400 sztrájkjogosult, aktív dolgozóból mintegy 120 csatlakozott a munkabeszüntetéshez. Mint mondta, a szombati sztrájkhoz a korábbinál többen csatlakoztak, vannak területek, ahol 100 százalékos a részvétel.

Facebook

No Description

A Magyarországon nyolcezer munkavállalót foglalkoztató Continental honlapja szerint a ContiTech AG magyarországi leányvállalata, a ContiTech Fluid Automotive Hungária Kft. makói telephelye a csoport egyik legnagyobb és legmeghatározóbb tagja, ahol hűtő-fűtő csövek gyártását és szerelését végzik.

A nyilvánosan elérhető cégadatok szerint a ContiTech Fluid Automotive Hungária Kft. – a megelőző évhez képest csaknem 10 százalékkal csökkenő – nettó árbevétele 2019-ben meghaladta a 73 milliárd forintot, ennek több mint 95 százaléka exportból származott. A cég adózott eredménye 2018-ban 2,644 milliárd forint volt, a 2019-es évet pedig 3,294 milliárd forint veszteséggel zárta a vállalkozás.

 

Nyitókép: Rosta Tibor / MTI