739 embert küldtek haza a rendőrök a hétvégén

A magyarok többsége maradt otthon, mégis, 739 esetben intézkedtek a hatóságok szombaton és vasárnap. Az operatív törzs mai sajtótájékoztatóján szó esett arról is, hogy a kórházparancsnokok feladata az lesz, hogy segítséget nyújtsanak az egészségügyi intézményeknek abban, hogy rendelkezésre álljanak a szükséges kapacitások, illetve az, hogy gondoskodjanak az eszközök vagyonbiztonságáról.

Halmosi Zsolt szerint a kórházparancsnokok kinevezésének az volt a célja, hogy az egészségügyi intézmények fel tudjanak készülni a következő időszakra. Mint mondta, a szűk kapacitások rendelkezésre állása esetén életek múlnak majd azon, hogy pontosak legyenek a kórházaktól az eszközökről, humánerőforrásról kapott információk, az esetleges átcsoportosítások miatt. Ezeknek az adatoknak a validálása, ellenőrzése kiemelt feladata a kórházparancsnokoknak. A kórházparancsnokok orvosszakmai kérdésekben nem foglalhatnak állást, nem tehetnek javaslatot, nem hozhatnak döntéseket.

 

Eszközbiztosítás

„Feladatuk a gyógyítási folyamat zavartalanságához szükséges készletek, védőeszközök rendelkezésre állásának biztosítása és az eszközök vagyonbiztonsága” – jegyezte meg. Szólt arról is, hogy a kórházak vezetői két területen kötelesek eleget tenni a kórházparancsnok utasításának: a vagyonbiztonságban és a járványügyi szabályok betartásában.

Mint mondta, Orbán Viktor miniszterelnök 108 egészségügyi intézmény élére nevezett ki kórházparacsnokokat, akiknek gondoskodniuk kell arról, hogy ha az adott egészségügyi intézményben bármilyen hiány felmerül, akkor jelezzék számára ezt a hiányt, az országos törzsön keresztül pedig segítséget fognak kapni.

Markó József gazdasági igazgató (b), Szabó Géza főigazgató főorvos (j2) és Fábián Bertold rendőr alezredes, kórházparancsnok (j) a balassagyarmati Dr. Kenessey Albert Kórház-Rendelőintézet központi raktárában 2020. március 30-án. Fotó: Komka Péter / MTI

Halmosi Zsolt rendkívül fontosnak nevezte az egészségügyi intézményekben a járványügyi szabályok betartását, a kórházparancsnokok személyes részvételükkel, ellenőrzésekkel tudnak erről gondoskodni. „Az sem titok, hogy néhány olyan eszköz, amelyet a gyógyítás céljára biztosított Magyarország, nem oda került, ahova kellett volna” – mondta, hozzátéve, „a kórházparancsnokok kiemelt feladata az eszközök megóvása”.

 

15 helyszíni bírság

Az online sajtótájékoztatón Kiss Róbert, a koronavírus-fertőzés elleni védekezésért felelős operatív törzs ügyeleti központjának munkatársa arról beszélt, hogy az állampolgárok többsége megértette a kijárási korlátozásról szóló kormányrendeletet, de már

739 esetben kellett  a kijárási korlátozást megszegőkkel szemben intézkednie a rendőrségnek.

660 intézkedés figyelmeztetéssel zárult, 15 emberrel szemben azonban helyszíni bírságot kellett kiszabniuk. Arról nem beszélt, hogy a maradék 64 esetben hogyan intézkedtek. Kérdésre válaszolva elmondta, az operatív törzs álláspontja szerint nincs szükség az időkorlát módosítására – például a piacok esetében -, és kérik az embereket, hogy a megváltozott szabályokhoz igazítsák beszerzéseiket.

Szólt arról is, hogy a rendőrség folytatja a több mint 9 ezer elrendelt hatósági házi karantén ellenőrzését, ezt már több mint 57 ezerszer megtették. A lakosság jelentős része megértette az operatív törzs kérését a hatósági házi karantén betartásáról, azonban már 163 esetben kellett szabálysértési feljelentést tenni a hatósági házi karantént megszegőkkel, 97 esetben helyszíni bírságot szabtak ki, 14 esetben pedig figyelmeztettek.

Az operatív törzs folyamatosan elemzi és értékeli a kialakult helyzetet és vasárnap arról döntött, hogy Magyarország csatlakozni kíván az Európai Bizottság polgári védelmi programjához. Ez azt a célt szolgálja, hogy az Európai Unió a védekezéshez szükséges eszközöket felhalmozza, és azok a tagállamok, amelyek vállalják készletek tárolását, támogatást kérhetnek a bizottságtól. A határőrizetről szólva elmondta: belépő oldalon kizárólag a teherforgalomban van fennakadás Röszkénél és Csanádpalotánál, kilépő oldalon pedig a személyforgalomban Csanádpalotánál.

Arra az újságírói kérdésre, hogy mi indokolja a katonák utcai jelenlétét, azt mondta, a Magyar Honvédség jelentős szolgálatot tesz a magyar embereknek, segítenek a rendőrségnek a határellenőrzésben, a megyeszékhelyeken a közbiztonság erősítésében. Nemcsak a katonákkal, hanem a közterület-felügyelőkkel, polgárőrökkel is találkozhatnak az utcákon, mivel rendkívüli helyzetben mindenkinek a segítségére szükség van – mondta Kiss Róbert, köszönetét tolmácsolva a rendőrség munkáját segítőknek.

Az itthoni tömeges maszkgyártási lehetőséget firtató kérdésre azt mondta: Magyarországon is megindult a maszkok gyártása, a büntetés-végrehajtás varrodáiban 24 órában készülnek maszkok. Törökországból érkezett 6,6 millió maszk előállítására alkalmas alapanyag, ebből napi 33 ezret állítanak elő. A Magyarországon gyártott maszkokat is elsősorban az egészségügyi dolgozók ellátására tervezték. (via MTI)

 

Nyitókép: rendőrök 65. életévüket betöltött vásárlókkal beszélgetnek egy győri bevásárlóközpont parkolójában a kijárási korlátozás alatt 2020. március 30-án. Fotó: Krizsán Csaba / MTI