444: a szegedi egyetem már nem akarja tudni, hogy van-e náluk fertőzött

Az egyetem főigazgatója, Dömötör Máté, még február 27-én, a rektor ausztriai sportüdülése előtt, körlevélben szólította fel az egyetem vezető munkatársait, hogy egy kifejezetten erre a célra létrehozott mailcímre jelentsék, amennyiben az egyetem dolgozói illetve hallgatói közül valaki megfertőződne – írja a 444.

A körlevélhez volt egy űrlap is, ahol nevet, elérhetőséget, esetleges külföldi tartózkodást is meg lehetett adni a fertőzöttekkel kapcsolatban. A portál információi szerint március 30-i keltezéssel Dömötör Máté újabb körlevelet írt, amelyben megszünteti a jelentési kötelezettséget, és felszólítja az egyetemi polgárokat, hogy se a dolgozókról, se a hallgatókról ne küldjenek bejelentéseket.

A 444 kérdezte Dömötör Mátét, hogy miért vonta vissza most az utasítását, de a portál elmondása szerint nem kívánt nyilatkozni. Most az egyetem sajtóosztályának válaszában bíznak, akik azt ígérték, hogy később írásban felelnek.

A két körlevél között derült ki, hogy az egyetem rektora, Rovó László is megfertőződött a koronavírussal, és a portál is emiatt tartja érdekesnek az intézkedést.

Rovó ügyével mit is foglalkoztunk. A Szegedi Tudományegyetem rektora múlt hét előtti vasárnap közleményben ismerte el, hogy koronavírus-fertőzött, és valóban nem vonult önkéntes karanténba, miután külföldről hazatért. Rovó síelése után az egyetemi klinikán műtéteket is végzett, és az intézmény március 15-ei koszorúzásán is megjelent fideszes politikusok társaságában. Magyarázatként azt közölte, hogy olyan helyen töltötte a szabadságát, amiről nem lehetett tudni, hogy „a koronavírus által veszélyeztetett területek közé” tartozik.

Később kiderült, hogy a rektor eredeti közleményét átírták, így kikerült belőle üdülésének pontos megjelölése, mely egy akkor már súlyosan fertőzött hely volt.

A rektorral szemben a Magyar Orvosi Kamara etikai vizsgálatot is indított. A napokban több párt szegedi szervezete is követelte a rektor lemondását, egy egyetemi dolgozó petíciót is indított az ügyben. Kónya Zoltán, az egyetem rektor-helyettese múlt hét csütörtökön, az SZTE hallgatóknak és dolgozóknak tartott online fórumán úgy fogalmazott, hogy a dátumok alapján azt látják, hogy Rovó László minden olyan követelményt és szabályt betartott, amit az adott pillanatban be kellett tartania.

UPDATE (2020. 04. 01. 10:40): A 444 cikkének állításaival kapcsolatban az egyetem a következőt közölte: „Tájékoztatom, hogy az Operatív Törzs napi munkáját segítendő a Szegedi Tudományegyetemnek tájékoztatási kötelezettsége volt a fenntartó felé arról, hogy kik jártak veszélyeztetett országokban. Ezért kellett a tanulmányi osztályoknak, illetve a munkahelyi vezetőknek megadniuk, hogy ki járt koronavírus járvánnyal érintett területen.

Jelenleg, a csoportos megbetegedések szakaszában, ezek az információk a koronavírus megfékezésében már nem játszanak szerepet, ezért – az egyébként is jelentős egészségügyi adminisztrációs terheket csökkentendő – a fenntartó a továbbiakban nem tart igényt ezekre az adatokra sem a szegedi, sem a többi egészségügyi képzést folytató egyetem esetében, hogy minden erőforrást a betegek gyógyulására lehessen koncentrálni.”