437 ezer dollárra károsítottak meg egy amerikai producert Szegeden

pénz dollár

Mai árfolyamon számolva közel 124 millió forinttal károsított meg két szerb  és egy horvát származású csaló egy híres amerikai producert. A Csongrád Megyei Főügyészség vádat emel.

Hirdetés

A vád különösen nagy kárt okozó csalás és közokirat-hamisítás, valamint pénzmosás elkövetésében való megállapodás vétsége.

 

A történtek szerint

  • a három férfi megállapodott abban, hogy megszerzik az angol-amerikai kettős állampolgárságú filmproducernek egy csehországi bankszámláján levő pénzét.
  • A producer nevére és személyi adataival – a vádlottak egyikének fényképével – hamis brit útlevelet, személyi igazolványt és vezetői engedélyt, valamint névjegykártyákat készítettek.
  • A hamis okmányok felhasználásával Szegeden a sértett nevére számlát nyitottak.
  • A vádlottak másnap Prágába utaztak, ahol bementek a producer számlavezető bankjába, ott a hamis okiratok felhasználásával megváltoztatták a bankszámla internetes hozzáférési kódjait.
  • Kétezer dollárt felvettek a számláról, a maradék 435 ezeret a magyarországi bankszámlára átutaltak. Majd visszautaztak Szegedre, ahol 12 ezer dollárt felvettek, a fennmaradó több mint 400 ezer dollárt pedig át akarták utaltatni egy érdekeltségükbe tartozó fiktív cégnek.

Csakhogy a sértet időközben megtudta, hogy a számlájáról megpróbálnak pénzt felvenni, és értesítette a magyar bankot, hogy gond van.

A pénz nagy részét lefoglalták, de még így is a meg nem térült kár összege közel 4 millió forint.

(via Index)

 

Nyitókép: illusztráció. Fotó: Sharon McCutcheon / Unsplash