427 Szegednyi esőerdőt tüntettünk el egy év alatt

Újabb, emberi aggyal felfoghatatlan méreteket ölt bolygónk pusztulása: csak 2018-ban 12 millió hektár trópusi erdővel lett szegényebb a Föld.

A Global Forest Watch (lényegében Nemzetközi Erdőfigyelő) egyik legújabb jelentése világít rá arra, hogy a 2001-ben indult műholdas megfigyelés kezdete óta tavaly irtották ki a harmadik legtöbb fát. Ez a szám 2017-ben 15,8 millió hektár volt, az előtt pedig 17. És bár a tendencia valamelyest javulást mutat, még mindig nagyon aggasztóak a számok, hiszen sorra halnak ki ezeken a területeken állatfajok.

 

A legnagyobb pusztulás Brazíliában történt, itt 1,3 millió hektár veszett el. A második Kongó, a harmadik pedig Indonézia. A kutatók a jelenség gyorsaságára is felhívják a figyelmet, ugyanis

percenként 30 focipályányi erdő tűnik el a Földről.

Ez egy év alatt akkor területet ad ki, mint egész Belgium, de ha hazaiban gondolkodunk, a címben szereplő 427 Szeged mellett ez 28 Csongrád megyével és 228 Budapesttel ér fel, amibe borzalmas belegondolni is.

A szakértők szerint az ember által okozott erdőirtás elsősorban a mezőgazdaságból jön, mivel egyre több területre van szükségünk ahhoz, hogy elegendő élelmet termeljünk meg. (via)

 

Nyitókép: deforesztált terület Novo Progresso közelében Brazíliában. Fotó: Andre Penner / AP

, ENT_QUOTES)?>" title_text="" order_type="social" title_text_color="#000000" title_text_font_size="22" title_text_font_famely="monospace" title_text_position="left" width="100%" bg_color="#d4d4d4" animation_effect="random" count_of_comments="2" ]