40 kilométerre Szegedtől a koronavírus

Szegeden a mai napig nem regisztráltak még fertőzöttet, pénteken azonban Szerbiában is megjelent az új típusú koronavírus, ezt az egészségügyi miniszter jelentette be, aki elmondta, hogy Magyarországról hazatért szabadkai férfinál mutatták ki a vírus jelenlétét.

Eddig Budapest volt a legközelebbi város, ahol felütötte már fejét a járvány, most már az észak-szerbiai Szabadka városa az, amely közúton is mindössze 45 kilométerre fekszik Szegedtől.

Zlatibor Loncar szerb egészségügyi miniszter pénteki belgrádi sajtótájékoztatóján azt közölte, hogy a 43 éves férfi Budapesten a nővérénél járt, akinek már voltak vírusos tünetei, hazatérte után pedig saját magán is tapasztalta a fertőzés jeleit. A csütörtök esti vizsgálatok péntek reggel erősítették meg, hogy a férfi az új típusú koronavírussal fertőződött meg, ezért a szabadkai kórházban különítették el.

Hirdetés

A következő lépésként visszakövetik, kik kerültek kapcsolatba a szabadkai férfival, hogy őket is kivizsgálhassák. Az egészségügyi tárca vezetője hozzátette, nincs ok pánikra, számítani lehetett arra, hogy miután a szomszédos országokban megjelent a vírus, Szerbiába is eljut.

Az Egészségügyi Világszervezet belgrádi irodájának a vezetője az MTI-nek pénteken elmondta, a megelőzési intézkedéseket fokozták, az alapos kézmosás mellett elővigyázatosságból ajánlatos kerülni a kézfogást, az ölelkezést, valamint a szerbekre is jellemző üdvözlő puszikat.

A szerbiai Szabad Magyar Szó portálnak telefonon sikerült elériük a beteg édesapját, aki közölte, fia a körülményekhez képest jól van, a tünetei nem súlyosak, sőt a munkáját is igyekszik telefonon keresztül elvégezni. A család többi tagjának egyelőre nincsenek tünetei, betartják a szükséges előírásokat, és nem hagyják el otthonukat.

Az egészségügyi miniszter később bejelentette, hogy nem fertőződtek meg koronavírussal a férfi családtagjai, kiemelve, hogy a tesztek mindenki esetében negatívak lettek.