38 órával urnanyitás előtt átadták Újszeged szuperjátszóterét is

Az utóbbi napokban feszes figyelemmel kísértem a Fő fasoron épülő kalózhajós játszóteret. Tudtam, hogy vasárnap előtt fog elkészülni, ezt mindenki tudta, de a héten még nem úgy nézett ki, hogy ez sikerülni is fog. A napokban még bőven csinálták pl. a járdákat, volt még hátra munka.

Aztán ma tök véletlenül épp arra bringáztam, amikor láttam a nagy embertömeget. Hatalmas kő esett le a szívemről: ezt is sikerült átadni még a választások előtt. Magán az avatáson, ahol Botka László és Joób Márton is részt vett, nem voltam jelen, de pár órával később magam is megcsodáltam, mondhatni beeveztem a városrész új parasztvakításába játszóterébe, hogy újságírói kötelezettségeimet teljesítve alkossak egy objektív, de kegyelmet nem ismerő véleményt.

Azt nem tudom, hogy pontosan hány szavazatot ér az egyébként pont a szavazást bonyolító helyi iskolától, a Csikóstól 50 méterre levő komplexum, de egynéhány szülő biztosan büszkén ikszel majd emiatt. Ez egyébként az első üteme az építkezésnek, ez történt:

  • csináltak egy streetball pályát,
  • leraktak egy csomó szürke térkövet,
  • padokat és kukákat,
  • egy ivókutat,
  • illetve megépítették a hajót, ami tényleg elég menő.

A játszótér számos innovatív megoldás alkalmazásával készülhetett el, például épült három darab földkupac:

Ezeket egyébként az eredeti tervek is tartalmazták, mint „heverésző dombok”, és öt darabot terveztek, gondolom elfogyott a föld. Most inkább futkosnak rajtuk, mint heverésznek, de ez várhatóan a fű megerősödésével (már ha persze a kölkök nem tapossák ki, amit eddig nagy sikerrel tesznek) változik. Bár az továbbra is rejtély, hogy ki fog heverészni egy hulladékszigettől és egy buszfordulótól negyven centiméterre, de látott már csodákat ez a világ.

További innovatív, #zöldváros megoldás, hogy kivágták a csúnya gonosz bokrokat a bicikliút mellől:

Ültettek 0 darab fát és 0 darab cserjét. A tervekben 68 fa és 500 cserje szerepelt.

Az üdítően igényes, és persze egyáltalán nem irritálóan gagyi zenét egyébként innen árasztották a téren (és most adjon mindenki hálát, hogy ez nem egy videó):

Fotók: Szűcs Dániel / Szegeder

A projekt első üteme tehát nyilvánvalóan nincs még kész, de muszáj volt átadni a választások miatt. Feltehetően nemsokára elültetődnek a fák és meg lesz minden csinálva rendesen, bár a bokrokért tényleg kár.

Ja, volt ugrálóvár is.