Egyelőre nem terveznek kijárási tilalmat

A lakosság ellátása továbbra is biztosított – jelentette ki a koronavírus-fertőzés elleni védekezésért felelős operatív törzs központi ügyeletének vezetője szerdán sajtótájékoztatón.

Lakatos Tibor elmondta: reggelre 29 kilométeres sor alakult ki az osztrák oldalon Hegyeshalomnál. A kormányzati és rendészeti egyeztetések nyomán meg tudták indítani a forgalmat. Jelenleg Hegyeshalomnál egy óra alá csökkent a várakozás, továbbá Kópházán és Rábafüzesnél is megindították a teherforgalmat. Az országon belül a teherforgalom zavartalan – tette hozzá.

Jelen körülmények között a kormány intézkedései arra irányulnak, hogy a vírus terjedésének lassítása mellett a magyar állampolgárok ellátását biztosítsák – hangsúlyozta.

Lakatos Tibor azt is elmondta: az eddigi intézkedések betartását is folyamatosan ellenőrzik. Eddig hét emberrel szemben szabtak ki 350 ezer forintos bírságot. Vagyis az önkéntes jogkövetés túlsúlyban van – közölte. „2817 ember van hatósági házi karanténban, eddig 5094 ellenőrzést hajtottak végre a hatóságok.”

Müller Cecília országos tisztifőorvos elmondta, „ha a magyar emberek nem értik meg az üzenetet, a hatóságoknak nincs esélyük megakadályoztatik a járványt. Tartsák be az ajánlásokat.” Az utcákon még mindig sok idős ember van, arra kérik őket, fogadják meg a tanácsokat. Müller ugyanezt tanácsolta a fiataloknak is.

Lakatos Tibor újságírói kérdésre elmondta, egyelőre nem terveznek kijárási tilalmat, nem terveznek lezárni városrészeket. „Lehet eljön ennek ideje, de ezt alapos számítások fogják megelőzni” – mondta.

Szó esett a lélegeztetőgépek mennyiségéről is, Müller Cecília elmondása szerint a helyzet megnyugtató, lakosság szerinti arányát tekintve Magyarországon több lélegeztetőgép van, mint Olaszországban – tette hozzá.

Sokadjára is felmerült, hogy a miért nem publikus az, hogy az ország mely részén fertőződtek meg a koronavírusos betegek. Az országos tisztifőorvos erre azt mondta elég, hogy az illetékesek és a hatóságok tudják, hol bukkant fel a vírus. (via, MTI)