33 ezer új kukát vesz Szeged, melyekbe csak zöld hulladékot lehet majd rakni

szemetes kuka hulladék szemét foto huszti istvan index

Egy megnyert pályázat keretein belül 33 ezer új kukát szerezne be a város a zöld hulladék elszállításához.

Ezzel egy régi problémát próbálnának meg orvosolni, mely szerint sokan egyszerűen lusták a hulladékudvarokba elvinni a zöld hulladékot (ide tartozik többek között a lenyírt fű, a nyesedék, a faágak, a zöldségek és gyümölcsök maradványai, és többféle természetes, növényi lebomló anyag), és azt inkább a hagyományos, kommunális szemétbe dobják – írja a Délmagyarország.

Ezzel az a baj, hogy így a zöld hulladék nem kerül megfelelő felhasználásra, nem tudják újrahasznosítani. A környezetgazdálkodásnak van ugyanis egy 2016-ban létesített komposztálóüzeme, melynek kapacitása 30 ezer tonna / év. Ez jelenleg úgy 43%-kos kihasználtsággal üzemel, hiszen éves szinten megközelítőleg csupán 13 ezer tonna kerül az üzembe a hulladékudvarokból. Azt nem tudni, pontosan mekkora az a mennyiség, ami a kommunálisban, esetleg a töltésoldalban végzi.

 

A zsákokba csomagolt zöld hulladékot egyébként már 2015 óta nem tudják hasznosítani, ugyanis azt a zsákból gépekkel nem tudják kibontani, ezért az mind megy a szemétbe, és nem hasznosítják újra. A hulladékudvarokba lerakott zöldből többnyire mulcs vagy komposzt készül.

A projektnek – melyet 2020 júniusáig terveznek megvalósítani – az a lényege, hogy a 33 ezer beszerzendő hulladék edényzetbe már a háznál elhelyezhető lesz a zöld hulladék, így sokkal kevesebben fogják a kommunális szemétbe dobni az ágakat, vagy a levágott füvet, hiszen ott lesz az új kuka.

Ilyen rendszer már működik egyébként Sopronban, ahol a barna színű kukákat külön erre kijelölt napon szállítják, és azzal a kikötéssel adták át a lakosoknak az edényeket, hogy legalább 5 évig kell használniuk azokat rendeltetésszerűen.

barna kuka zöld hulladék foto Leczovics Zsolt
Barna kukák serege várja, hogy átvegyék őket Sopron lakosai 2017 májusában. Fotó: Leczovics Zsolt

A szegedi önkormányzat a Nemzeti Fejlesztési Programiroda Nonprofit Kft.-vel közösen nyerte meg sikeresen a KEHOP-os (Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Program) pályázatot, így összesen 240 millió forint áll majd a rendelkezésükre, ha a közgyűlés is rábólint a döntésre.

 

 

Nyitókép: Huszti István / Index