300 szegedi orvos nem hajlandó aláírni a munkaszerződését

A tisztázatlan feltételek miatt közel 300 szegedi orvos nem akarja aláírni az egészségügyi szolgálati jogviszonyra való áttérésről szóló szerződéseket – értesült a Telex.

A lap úgy tudja, hogy több sikertelen tárgyalási forduló után a helyzet ott tart, hogy a klinikák és osztályok vezetőinek össze kell írniuk, hány orvos nem fogja folytatni a munkát Szegeden. Ennyi orvos távozása ugyanis súlyos fennakadásokat okozhat a megyei egészségügyi ellátásban.

„A változatlan formájú határozatlan időre szóló szerződéseket nem áll módunkban aláírásunkkal ellátni” – olvasható abban a levélben, amelyet a szegedi aneszteziológiai és intenzív terápiás intézet, az arc-, állcsont és szájsebészeti klinika, a gyermeksebészeti osztály, az ortopédiai-, a sebészeti-, az idegsebészeti-, az urológiai klinika, a szívsebészeti osztály, a sürgősségi betegellátó önálló osztály orvosai írtak Lengyel Csabának, a Szegedi Tudományegyetem Szent Györgyi Albert Klinikai Központ vezetőjének.

Tiltakozásukhoz azóta ha minden igaz csatlakozott a szemészeti, a nőgyógyászati klinika és a gyermekklinika is számtalan orvossal. Abban az esetben, ha március elsejétől nekik nem lesz szerződésük, onnantól nem dolgozhatnak a klinikákon, s így veszélybe kerülhet a zökkenőmentes ellátás.

A legfőbb kifogása az, hogy a szerződések nem tartalmazzák az alapilletményen felüli pótlékokat és bérkiegészítéseket. A Telex szerint már több egyeztetés zajlott az orvosok és a klinikai központ vezetése között, de ezek egyelőre nem adtak okot megnyugvásra. A klinikai központ vezetése többször arra hivatkozott, hogy a dolgok nem tőle, hanem az Országos Kórházi Főigazgatóságtól függenek.

 

Nyitókép: Szűcs Dániel / Szegeder