247 krónikus beteget küldtek haza Szegeden a tavaszi ágyfelszabadításkor

Szél Bernadett országgyűlési képviselő féléves huzavona után hozzájutott az adatokhoz, így már tudjuk, pontosan hány beteget küldtek haza a koronavírus-járvány első hullámában a kórházakból.

Még április 7-én kaptak levelet a kórházak Kásler Miklós emberi-erőforrásminisztertől, melyben egy azóta hírhedté vált utasítás szerepelt: egy hét alatt kellett az intézményeknek felszabadítaniuk ágykapacitásuk 60%-át. A 24.hu szerint ezt azért látta szükségesnek a kormány, hogy legyen bőven elegendő hely a koronavírussal fertőzöttek számára.

Káslerék döntését azért is övezte nagyobb felháborodás, mert lényegében alig kerültek ezekre az ágyakra covidos betegek, egyszerűen ugyanis nem volt annyi megbetegedés. Káslert helyettese, Rétvári Bence később így magyarázkodott az ügyben:

„A kórház és a kezelőorvos felelőssége volt, hogy senki ne maradjon ellátatlanul. Ugyanígy a betegek áthelyezése, otthonába bocsátása is csak orvosszakmai kérdés lehetett, és mint minden esetben, a kezelőorvos csak akkor küldhette haza a beteget, ha annak otthoni ellátása megoldható volt. Ha a beteget kezelőorvosa hazabocsájtotta a kórházból, a további állapotáért, kezeléseiért a háziorvosa felelős.”

A független Szélnek most sikerült közérdekű adatigényléssel megszereznie a pontos számokat. Elsőre “természetesen” nem kapta meg ezeket, ezért perelte a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelőt (NEAK). Ezt első fokon megnyerte, és megkapta az adatokat: 19 165 ágyat szabadítottak fel pontosan Magyarországon. A hazaküldöttek között nagyjából 11 ezer volt krónikus beteg.

Április végén a NEAK közleményben írta, hogy „a kórházi ágyak 34 százaléka szabad volt a napi aktivitáson alapuló foglaltsági adatok szerint. A járványhelyzet miatt bevezetett kormányzati intézkedések és a betegek önkéntes távolmaradásának hatására pedig március végére nagy mértékben, további 24%-kal növekedett a felszabadult kórházi ágyak száma. Így amikor Prof. Dr. Kásler Miklós emberi erőforrások miniszter azt kérte, hogy a kórházak készítsék elő az ágyak 60 százalékát, akkor már az 58 százalékuk üresen állt.”

Ez már csak azért is érdekes, mert Szél szerint „az 58 százalék országosan és nem intézményi szinten mutatta a szabad ágyak arányát, márpedig kórházanként kellett teljesíteni a 60 százalékot, és kórház és kórház között igen jelentős különbségek vannak – ezt most az adatok is visszaigazolták.”

Szél Bernadett

Magyarország már egy ideje megfigyelő tagja az úgynevezett Türk Taná… csnak, amelynek soraiban a brutális keresztényüldözés és az elnyomó politikai rendszer sem számít kivételnek – Orbán pedig annyira meg akarja figyelni ezt a több mint illiberális működést, hogy képviseletet is nyitott Budapesten: az 1,4 milliárdért vásárolt Ybl-villát a Budakeszi úton megfelelőnek is találták erre a célra.

Azt is tudjuk, hogy mely kórházakban hogyan alakultak a számok:

  • A Jahn Ferenc Dél-pesti Kórházban március 14-től április 7-ig 81 százalékról 45 százalékra csökkent a foglalt krónikus ágyak aránya, április 15-ig további 9 százaléknyi ágyat (54-et) szabadítottak fel.
  • A Dél-pesti Centrumkórház Országos Hematológiai és Infektológiai Intézetében 85-ről először 46 százalékra csökkent a foglalt krónikus ágyak aránya, majd további 22 ágy felszabadításával április 15-re 40 százalékra csökkent ez az arány.
  • A Szent Margit Kórházban március második felében, két hét leforgása alatt 88-ról 36 százalékra csökkent a krónikus ágyak foglaltsága, ami 104 ágy felszabadulásával járt. Április 7-e után újabb 25, azaz további 12 százaléknyi ágy szabadult fel.
  • A Károlyi Sándor Kórházban még április 7-én is 83 százalékos volt a krónikus ágyak foglaltsága, ami egy hét alatt, 113 ágy szabaddá válásával, 53 százalékra csökkent.
  • Az Országos Orvosi Rehabilitációs Intézetben egy hónap alatt – március 14-e és április 15-e között – közel negyedére esett vissza a foglalt krónikus ágyak száma, azaz 269 ágy lett üres. Annak ellenére, hogy már március 30-án 63 százaléknyi üres ágy volt, április 7-e és 15-e között további 13 százaléknyi ágy (54 darab) szabadult fel. Április 15-re az OORI ágyainak 77 százalékán nem ápoltak beteget. (Ebből egyébként szintén az látszik, hogy Cserháti Péter teljesítette az utasítást.)
  • A tatabányai Szent Borbála Kórház krónikus ágyainak foglaltsága április 7-e és 15-e között 28 százalékkal, 20 százalékra csökkent. Ez 54 ágy felszabadítását jelentette.
  • A székesfehérvári Fejér Megyei Szent György Egyetemi Oktató Kórház krónikus ágyainak foglaltsága április 7-re 89 százalékról 56 százalékra csökkent. Az április 15-ig végrehajtott, további 7 százalékpontos csökkentés 37 ágy felszabadítását jelentette.
  • A szegedi Szent Györgyi Albert Klinikai Központban április 7-ére egyharmadára csökkent a krónikus ellátásba bevont ágyak száma. Míg előtte 372 ilyen ágy volt, április 7-re már csak 125. Április 15-ére ezek felén folyt ellátás.
  • A Békés Megyei Központi Kórház krónikus ellátásában április 7-ig az ágyak 44 százaléka szabadult fel. Április 15-ig további 13 százaléknyi ágy üresedett meg, ami 93 ágyat jelentett.
  • A szombathelyi Markusovszky Egyetemi Oktatókórház krónikus fekvőbeteg szakellátásán április 7-ig az ágyak 56 százaléka szabadult fel, majd egy hét leforgása alatt 65 ágy felszabadításával 65 százaléknyi ágy vált szabaddá.

 

Nyitókép: Árvai Károly / kormany.hu