2 hónap alatt építettek 7 kilométer kerékpárutat Ásotthalom és a határ között

Lezárult az ásotthalmi kerékpárárút műszaki átadás-átvételi folyamata, a 7 kilométeres utat szerdán átadták. Végpontja a Backi Vinogradi magyar-szerb határátkelőhely, így már Szabadka felé is könnyebb lesz kerekezni.

A beruházás az Európai Bizottság IPA Előcsatlakozási Támogatási Eszközével valósult meg, nettó 992 ezer euróból. Ez az a projekt, mely keretében nem csak EU-s tagállamok, hanem csatlakozás előtt állók – esetünkben Szerbia – is kapnak fejlesztésekre támogatást.

A projekt célja az volt, hogy Ásotthalom és Mórahalom környékén a turisztikai attrakciók kerékpáros megközelítése meg legyen oldva a magyar-szerb határ menti kerékpáros közlekedési kapcsolatok fejlesztésével.

A Magyar Építők beszámolójában kiderül, hogy több ezer négyzetméteren végeztek mindenféle területelőkészítési feladatokat (növényirtás, alkalmatlan altalaj eltávolítása stb.). Mivel a bicikliút egy 1-1,5 méter magas töltésen fut végig, jelentős mennyiségű föld is szükségeltetett. A Magyar Építők fotósa egyébként – a Csillag térhez hasonlóan – most is zseniális fotókat készített, érdemes végignézni galériájukat.

Fotó: Nagy Mihály / Magyar Éptők

Az út 20 centiméter zúzottkő alapra készült, erre jött a 6,5 centiméter aszfaltréteg. A forgalomtechnika részeként terelővonalakat is felfestettek, az 5511-es jelű Mórahalom–Ásotthalom összekötő út keresztezésénél pedig LED-es figyelmeztető táblákat és napelemes világítótesteket is kihelyeztek.

A szerdai átadón a mihazánkos Toroczkai László, Ásotthalom polgármestere elmondta, ez a kerékpárút csatlakozik ahhoz a több mint 100 kilométeres kerékpárút-hálózathoz, mely az 55-ös számú főút mellett halad el. „A trianoni határral kettéválasztott magyar családok közötti kapcsolattartást teszi könnyebbé. Vannak praktikus, gyakorlati okai is annak, hogy rendkívül jelentős a beruházás, hiszen ezzel lerövidül a várakozás a határátkelőhelyen, segíti a térségünkben munkát vállalók közlekedését” – fogalmazott.

 

Nyitókép: Nagy Mihály / Magyar Építők