180 fát vágnak ki a Felső-Tisza part melletti ártérben

A Bertalan-híd felett, a Felső-Tisza parttal szomszédos hullámtéri területen május 10-én több nagyméretű fa kidőlt – írja közleményében az Ativizig, akik szemlézték is a területet, és közel kétszáz olyan fát találtak, amiket állapotukra hivatkozva ki fognak vágni.

Az Alsó-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság vagyonkezelésében lévő területen – a Horthy Csónakház parkolójánál – az igazgatóság munkatársai helyszíni szemlét tartottak, melynek során főként a parkoló környezetében lévő faegyedek egészségi állapotát mérték fel. A közvetlen veszélyállapot megszüntetése érdekében a kidőlt fákat a Csongrád Megyei Katasztrófavédelemi Igazgatóság munkatársai a megmaradt tövekről levágták, a fák darabolását és elszállítását az ATIVIZIG végezte el. A kidőlt fák környezetében azonban még több veszélyt jelentő faegyedet is találtak, ezért további intézkedéseket határozott meg az igazgatóság.

Május 25-én reggel a vízügyi igazgatóság munkatársai megkezdik az úszóházat közvetlenül nem veszélyeztető facsoportok kidöntését. Az úszóműre veszélyes fák kivágását külső szakértő vállalkozó végzi el az ATIVIZIG megbízásából. Ezeket a fákat a parton helyezik el, ahol másnap biztonságos feltételek mellett végezhetik el az igazgatóság munkatársai a kidöntött fák gallyazását, darabolását, mulcsozását, majd elszállítását.

Az egyik kidőlt fa a Horthy-nál. Fotó: Ativizig

A lakosság körében közkedvelt szabadidős helyen, azaz a Bertalan-híd – árvízvédelmi töltés – vízitelep – Tisza folyó által határolt hullámtéri területen lévő fák állapotfelmérését szintén elvégezték az ATIVIZIG munkatársai. A potenciális veszélyforrást jelentő egyedeket a szakemberek megjelölték, melyek kivágásához erdészeti hatósági engedély szükséges. Az engedély kiadását, és a feladat elvégzéséhez megfelelő paraméterekkel rendelkező vállalkozóval történő szerződéskötést követően, azonnal megkezdődnek a több mint 180 fát érintő fakivágási munkálatok.