1700 migránst segített Magyarországra jutni egy magyar határőr

A megállapított tényállás szerint 2016-ban egy ismeretlen szerb állampolgár útlevelenként 100 eurót ajánlott egy magyar határrendésznek azért, hogy az okmány tulajdonosának tényleges jelenléte nélkül, az abban lévő adatokat rögzítse a nyilvántartásban és az útlevelet belépést igazoló bélyegzővel lássa el. A határrendész 5 évet kapott, tárgyaláshoz való jogáról letett.

Az ismeretlen szerb személy célja az volt, hogy harmadik országbeli állampolgárok Schengeni-övezeten belüli tartózkodását, az országba történő belépésének adatbázisban történő valótlan rögzítésével jogellenesen legalizálja. A létrejött megállapodás alapján az ismeretlen személy 2017. január 1-je és 2017. október 11-e között összesen 1 735 útlevelet adott át a vádlottnak.

Az útlevélkezelő – akinek szolgálati jogviszonya azóta megszűnt – 1 724 unión kívüli illetőségű állampolgár esetében végzett valótlan adatrögzítést. A volt rendőr 18 útlevél bedolgozását 2017. október 11-én szintén elvégezte, azonban – a tettenérése miatt – az ezért ígért pénzt már nem tudta átvenni, míg 11 útlevél esetében az adatrögzítést már meg sem kezdte. A vádlott mindezért 170 600 eurónak megfelelő összeget vett át jogtalan előnyként. Ez mai árfolyamon több, mint 62 millió forint.

A nyomozó ügyészség 1 735 rendbeli előnyért hivatali kötelességét megszegve, üzletszerűen elkövetett hivatali vesztegetés elfogadásának bűntette és 1 724rendbeli hivatalos személy által elkövetett közokirat-hamisítás bűntette miatt emelt vádat március 31-én a volt rendőr ellen. A szeptember elején megtartott előkészítő ülésen a vádlott beismerte bűnösségét és lemondott a tárgyaláshoz való jogáról.

A Szegedi Törvényszék Katonai Tanácsa elfogadta a volt határrendész beismerő nyilatkozatát, majd a vád szerinti tényállás és minősítés szerint 5 év börtönbüntetésre, valamint 4 év közügyektől eltiltásra ítélte, egyúttal 52 544 880 forint erejéig vagyonelkobzást rendelt el vele szemben. Az ítélet jogerős. (Ügyészség)

 

Facebook-képünk illusztráció. Fotó: MTI