150 ezren töltötték ki a kormány klímakonzultációját

Európai uniós kötelezettség volt a társadalmi konzultáció, amit a magyar kormány lehetőségeihez mérten próbált minél kevésbé az emberek tudtára hozni. 150 000 ember azért így is kitöltötte – írja az Index.

A lapnak több forrás is megerősítette, hogy Pécs lakosságával megegyező számú magyar töltötte ki a gugliformot. Ausztriában egy hónap, Magyarországon mindössze egy hét állt rendelkezésre a kitöltéshez, de az is beszédes, hogy míg a németek 2,5 millió eurót költöttek a konzultáció terjesztésére, hirdetésére, addig itthon egyedül a nem kormánypárti sajtónak köszönhetően és szájról-szájra járva terjedt a hír, hogy egyáltalán létezik ilyen.

És hogy pontosan mennyire verte nagy dobra a kérdőívet a kormány? Felrakták a kormány néhány aloldalára, illetve egy 909 követővel rendelkező ITM-es Facebook-oldalra. A kormánynak egyébként kötelessége volt nyilvánosságra hozni a konzultáció létét, ezért ezt meg is tették, mást azonban nem. Holott a konzultáció során a tagállamoknak törekedniük kell „az egyenlő részvétel biztosítására, a nyilvánosság tájékoztatására nyilvános hirdetmények vagy más megfelelő eszközök, például az elektronikus média révén, a nyilvánosság számára valamennyi vonatkozó dokumentum hozzáférhetővé tételére, valamint a nyilvánosság részvételével kapcsolatos gyakorlati intézkedések bevezetésére” – írja  EU Governance (EU 2018/1999) rendelet, ami arra is felhívja a figyelmet, hogy ésszerű időkeret megadása is szükséges.

Hirdetés

Végülis tehát a kormány ebben a keretben mozgott, melynek eredményeiről be kell majd számolnia az Európai Bizottságnak, ez a konzultációval együtt a stratégia kötelező, kipipálandó eleme volt.

 

Nyitókép: klímatüntetők a szegedi Kárász utcán 2019. szeptember 27-én. Fotó: Szűcs Dániel / Szegeder