115 új villanymozdony jöhet a MÁV-hoz

A MÁV-Start 115 darab modern villanymozdony vásárlására közbeszerzési eljárást indított, eredményes eljárás esetén a szerződés megkötése 2020 végére várható, az első új mozdonyok legkorábban 2022-ben állhatnak forgalomba, a beszerzést a tervek szerint hitelből finanszírozza a vasúttársaság – közölték kedden az MTI-vel.

A közleményben kiemelték, a felújított pályaszakaszokon az óránként 160 kilométer sebesség elérése érdekében elengedhetetlen a korszerű, nagy sebességű mozdonyok beszerzése. A tájékoztatás szerint az új mozdonyoknak óránkénti 200 kilométer sebességre kell alkalmasnak lenniük, a belföldi igények kiszolgálása mellett egy részüket nemzetközi vonalakon, például Németországban, Szlovákiában és Szlovéniában közlekedtetnék.

A 90 darab két- és 25 darab három áramrendszerű villamos mozdony és az üzemben tartásukhoz szükséges eszközpark beszerzésével lehetővé válik a 40 éves átlagéletkorú vontató járműállomány megújítása.

Hirdetés

A közlemény szerint a vasúttársaság elsősorban az elöregedett, magyar gyártmányú 431-es sorozatú, óránkét 120 kilométer maximális sebességű villamos mozdonyokat tervezi kiváltani az új, nagy teljesítményű mozdonyokkal.

A 115 darab modern villanymozdonynak köszönhetően jelentősen javul a nemzetközi és a minőségi távolsági, azaz a főváros és a megyeszékhelyek összeköttetését biztosító vasúti közlekedés szolgáltatási színvonala – tájékoztatott a MÁV-Start.

Nemrég egyébként annak röppent fel a híre, hogy a Szeged és Kiskunfélegyháza közötti vasúti vonalszakasz is felújításra kerül (két vágány, 160 km/h), illetve Lázár János is ezt kérte a napokban Orbán Viktortól. Ha mindez megvalósul – leghamarabb 2022 után -, akkor várhatóan a szegedi vonalakon is sűrűn látottak lesznek az új mozdonyok, melyek típusát egyelőre csak találgatni lehet, de egyes szakmai források szerint esélyes befutó lehet a Siemens gyártotta Vectron típus, mely már ismert a GySEV kötelékéből.

2022 után indulhat a Szeged-Kiskunfélegyháza vonalszakasz felújítása