100 ezret adott volna egy szegedi rab az őrnek hogy csempésszen be neki egy mobiltelefont

A Szegedi Fellebbviteli Főügyészség, mint másodfokon eljáró ügyészség, a büntetés súlyosítását indítványozta annak a vádlottnak az ügyében, aki a jogerős szabadságvesztés-büntetésének végrehajtása során 100.000 forintot ajánlott a körletfelügyelőnek azért, hogy az szerezzen neki mobiltelefont.

A Szegedi Törvényszék a 2019. szeptember 2-án hozott ítéletében a vádlottat hivatali vesztegetés bűntette miatt, mint többszörös visszaesőt, két év hat hónap fegyházban végrehajtandó szabadságvesztésre és három év közügyektől eltiltásra ítélte.

A nem jogerős ítélet szerint a vádlott jogerős szabadságvesztés-büntetését töltötte a Szegedi Fegyház és Börtönben, és egyszer amikor a körletfelügyelő reggel kiengedte a vádlott zárkatársait, hogy a szabad levegőn tartózkodjanak, a többi fogvatartott elhagyta a zárkát, a vádlott előbb azonban megkérdezte a börtönőrt, hogy nem hozna-e neki egy telefont 100 ezerért. A körletfelügyelő az esetet azonnal jelentette az elöljáróinak.

Az elsőfokú ügyészség a szabadságvesztés és a közügyektől eltiltás súlyosítása érdekében fellebbezett, amit a másodfokú ügyészség fenntartott.

A fellebbviteli főügyészség álláspontja szerint az elsőfokú bíróság ítélete megalapozott, azonban a kiszabott büntetés és mellékbüntetés aránytalanul enyhe, mert lényegesen elmarad az irányadó középmértéktől. A korrupciós bűncselekményt elkövető, többszörös visszaesőnek minősülő vádlottal szemben lényegesen hosszabb tartamú szabadságvesztés és szintén hosszabb tartamú közügyektől eltiltás kiszabása indokolt.